Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX (SFL)

Super Formula Lights FUJI (races 10-12): Fraga 4e in race 11 na chaotische taferelen en behoudt 5e plek in klassement

Igor Fraga, de eerste wereldkampioen van de Gran Turismo World Series, komt wereldwijd uit in echte racekampioenschappen, zoals de F3. Dit seizoen heeft hij zijn focus verlegd naar Japan, waar hij uitkomt in de Super GT300-klasse en de Super Formula Lights. Dit is een verslag van de laatste ontwikkelingen.


Op 15 en 16 juli deed Igor Omura Fraga namens FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX mee aan races 10, 11 en 12 van de Super Formula Lights (SFL) op de Fuji Speedway.

Eerste SFL-race op de Fuji Speedway

De Fuji Speedway is een van de bekendste circuits van Japan, vooral vanwege de supersnelle bochten en het rechte stuk van 1,5 km. Voor de vorige race, op Suzuka, had het team de nadruk gelegd op downforce, dus voor Fuji moest er flink gesleuteld worden om de auto af te stellen op de maximale topsnelheid.

Fraga had al ervaring opgedaan op Fuji tijdens de Super GT, maar dit zouden zijn eerste serieuze kilometers worden met de SFL-auto. Natuurlijk kent hij het circuit uit Gran Turismo, maar in het echt komen er toch wat andere uitdagingen bij kijken. Zo moet Fraga uitpluizen hoe hij alles uit de delicate SFL-auto kan halen onder de specifieke omstandigheden op het circuit.

Deze race is Fraga's eerste kans om plankgas te gaan op de Fuji Speedway met zijn Super Formula Lights-auto
Deze race is Fraga's eerste kans om plankgas te gaan op de Fuji Speedway met zijn Super Formula Lights-auto

Problemen met de stabiliteit in de gemiddelde tot trage bochten leiden tot de 9e kwalificatietijd

Tijdens de vrije trainingen op donderdag en vrijdag raasde Fraga over het circuit, maar verbeterde hij zichzelf niet. De stabiliteit van de auto liet te wensen over en het werd duidelijk dat Fraga daardoor tijd verloor in de opeenvolgende gemiddelde tot trage bochten in de 3e sector van Fuji.

Fraga's commentaar op de situatie:

“Ik had steeds meer moeite om grip te vinden met de achterbanden, en daar maak ik me al sinds het begin van het seizoen zorgen over. Maar tijdens de openingsrace op Autopolis en daarna op Sports Land SUGO en Suzuka Circuit kon ik de neiging tot overstuur van de auto beteugelen, omdat dat daar niet moeilijk was. Maar in sector 3 van Fuji was het niet te doen.”

(Bij overstuur stuurt de auto scherper dan bedoeld.)

Na een onderhoud met het team lukte het om de auto naar tevredenheid van Fraga af te stellen, met het oog op de kwalificatie van zaterdag.

Maar tijdens de officiële kwalificatie op zaterdagmorgen was Fraga's machine niet sneller. Hij sloot de kwalificatiesessies voor races 10 en 11 af met de 9e plek. Een van zijn laagste kwalificaties van het seizoen.

Voor de overgang van Suzuka naar Fuji is er flink aan de auto gesleuteld om te focussen op een maximale topsnelheid

In de 3e sector (gemiddelde tot trage bochten) breekt Fraga's achterkant uit en zijn tijden worden er niet beter op

Race 10

In de middag van zaterdag 16 juli vond race 10 plaats. Het was aangenaam weer met lichte bewolking. De als 9e gestarte Fraga passeerde meteen een traag gestarte coureur en veroverde zo de 8e plek. In het eerste deel van de race ging hij voor de 7e plek, maar het einde van de race kwam in zicht, zonder verdere inhaalacties van Fraga.

In het laatste deel van de race had Fraga moeite de pace vast te houden en in de laatste ronde werd hij ingehaald. Hij eindigde race 10 op plek 9. “In sector 3 bleef de auto maar glijden en uiteindelijk werden de banden gewoon te heet en kon ik mijn pace niet meer pushen”, verklaarde Fraga.

Een dag later stonden races 11 en 12 gepland, dus Fraga en het team analyseerden de racedata en probeerden de auto zo goed en zo kwaad als het kon te verbeteren.

Frustratie in race 10. Ondanks plekwinst tijdens de start finisht Fraga als 9e
Frustratie in race 10. Ondanks plekwinst tijdens de start finisht Fraga als 9e

Race 11

Op zondag 17 juli waren de weersomstandigheden net zo aangenaam als een dag eerder. Fraga begon race 11 als 9e.

In de eerste ronde slaagde hij erin om een auto op te schuiven naar de 8e plek. Ook in ronde 3 sloeg hij toe, waardoor hij P7 te pakken had. In de 7e ronde viel een van de auto's voor Fraga uit na een botsing, waardoor Fraga plots in de top 6 terechtkwam, en in de punten. Dat was ook zijn eindklassering.

Maar door na de race uitgedeelde straffen steeg Fraga nog verder naar de 4e plek in de officiële uitslag. Goed voor 3 belangrijke kampioenschapspunten.

In race 11 worden meerdere straffen uitgedeeld. Fraga zet echter een cleane race neer, wordt 4e en pakt 3 punten
In race 11 worden meerdere straffen uitgedeeld. Fraga zet echter een cleane race neer, wordt 4e en pakt 3 punten

Race 12

Na het hoofdgerecht van het raceweekend, race 6 van het Super Formula-kampioenschap, begon race 12 van de SFL-serie op zondagavond. De startopstelling was bepaald door de uitslag van race 10, dus Fraga begon als 9e.

In de openingsronde won hij een plek en kreeg hij meteen te maken met druk van achteren.

In ronde 4 probeerden twee auto's achter Fraga wanhopig plekken te winnen, en even waren ze hem voorbij. Maar hij slaagde erin zijn positie te verdedigen en naderde de nummer 7 steeds meer.

Helaas ging zijn pace omlaag in het laatste deel van de race, vanwege zijn versleten banden. Zo ging hij van jager naar prooi, want achter hem werd er meteen weer gepusht. Het lukt hem echter om zijn belagers van zich af te houden tot de finish, die hij als 8e passeert.

Fraga verdedigt kundig terwijl de coureurs achter hem op een kans loeren tijdens race 12. Hij finisht met één plek winst op P8
Fraga verdedigt kundig terwijl de coureurs achter hem op een kans loeren tijdens race 12. Hij finisht met één plek winst op P8

Teambaas Kosuke Matsuura looft Fraga’s snelheid

Kosuke Matsuura, teambaas van FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX, terugblikkend op de races: “Tot en met de A-bochten, 100R en de hairpin die sector 2 vormen, was Fraga even snel als de toptijden van de andere coureurs hier.” Hij complimenteerde Fraga met zijn race: “Fraga is nog steeds supersnel op Fuji.

Je rondetijden op Fuji vallen of staan met je prestaties in de trage bochten in sector 3. Daar lieten Fraga's banden hem in de steek, met veel gripverlies. Dat had grote gevolgen voor zijn pace. We hebben drastische maatregelen getroffen om het probleem op te lossen, maar het eurekamoment hebben we nooit gehad voor het alweer tijd was voor de officiële kwalificatie op zaterdag."

Hij vervolgde: “De SFL heeft unieke eigenschappen. Je moet goed oppassen voor overstuur. En de rondetijden worden er niet per se beter op als je de auto anders afstelt. Soms is hij zelfs sneller als hij slechter aanvoelt. Dit keer hadden we problemen met de afstelling, maar de manier waarop je een SFL-auto moet besturen, wijkt een beetje af van Fraga's voorkeur. Daarom was het een zwaar weekend. Toch weet ik zeker dat Fraga zijn eigen ideale manier zal vinden om de SFL optimaal te benutten.”

Fraga met teambaas Kosuke Matsuura van FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX
Fraga met teambaas Kosuke Matsuura van FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX

Na zijn vuurdoop op de Fuji Speedway met de SFL en het binnenhalen van belangrijke punten voor het kampioenschap blikte Fraga terug op de raceweek.

“Het was een loodzwaar weekend. Vorige keer op Suzuka was ik vrij snel in de kwalificatie, maar dat kwam er dit keer niet uit. In veel bochten met lagere snelheden had ik te weinig grip en verloor ik veel tijd. Hierna komen Okayama International Circuit en Mobility Resort Motegi, vergelijkbare circuits richting het einde van het seizoen. Ik moet het allemaal even laten bezinken. Maar over race 11 ben ik heel tevreden. Het lukte me om wat auto's in te halen en finishte als 4e, wat me kampioenschapspunten heeft opgeleverd.”

Met de drie punten van race 11 erbij staat Fraga nu op 25 punten in het SFL-seizoen. Daarmee behoudt hij de 5e plaats in het klassement.

Hierna: race 4 van de Super GT op 5-6 augustus op Fuji

Fraga’s volgende race is ronde 4 van de Super GT, over drie weken op 5 en 6 augustus, weer op de Fuji Speedway.

Super Formula Lights FUJI (races 10-12): Hoogtepunten