Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX (SFL)

Super Formula Lights SUGO (races 4-6): Igor Omura Fraga pakt eerste zege en stijgt naar plek 4

Igor Fraga, de eerste wereldkampioen van de Gran Turismo World Series, komt wereldwijd uit in echte racekampioenschappen, zoals de F3. Dit seizoen heeft hij zijn focus verlegd naar Japan, waar hij uitkomt in de Super GT300-klasse en de Super Formula Lights. Hier volgt een verslag van Fraga's schitterende eerste zege in de Super Formula Lights op SUGO.


Op 17 en 18 juni deed Igor Omura Fraga namens FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX mee aan races 4, 5 en 6 van de Super Formula Lights (SFL) op Sportsland SUGO in de prefectuur Miyagi.

Fraga heeft gereden op circuits in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Europa, de reguliere thuishavens van FIA F3-races, en maakte nu zijn debuut op SUGO in het kader van de SFL.

Eerste tests op Sportsland SUGO

Eind mei voerde het team een besloten test uit op Sportsland SUGO om de auto voor te bereiden en de coureurs de kans te geven alvast te oefenen. Fraga, over zijn eerste meters op het circuit: "Helaas kon ik geen sessie op een droge baan rijden, want het weer zat een beetje tegen. Maar het is een leuk circuit, met ritmische bochten en veel hoogteverschillen.”

In de week van de race waren op donderdag en vrijdag mogelijkheden om het circuit op te gaan, maar op donderdag verslechterde het weer. Desondanks gingen sommige coureurs in de regen oefenen, maar Fraga besloot de auto niet te testen onder deze omstandigheden.

"Het weer was dermate slecht dat er wat risico's aanwezig waren, en ik wilde niet vervallen in oude fouten, dus ik besloot de baan niet op te gaan. Op donderdag heb ik wel wat rondjes gereden op een droge baan, voor het begon te regenen. Ik zette toen toptijden neer en dat gevoel wilde ik vasthouden."

Kwalificatie

Op zaterdag 17 juni was het weer opgeklaard en was de baan droog. 's Ochtends zette Fraga een respectabele kwalificatietijd neer en dat leverde hem de tweede tijd op in de kwalificatie voor race 4. Ook voor race 5 eindigde hij met een vierde plaats boven in de startopstelling.

Fraga, over de kwalificatie: “Ik had vooraf weinig op het circuit gereden, maar de kwalificatie voor race 4 ging goed. Op het eerste deel van het circuit had ik wat last van overstuur en halverwege van onderstuur, dus tussen de kwalificatiesessies door heb ik gesleuteld aan de afstelling. Maar dat wreekte zich enigszins toen ik tijdens de kwalificatie voor race 5 te maken kreeg met onderstuur. Ik heb zoveel mogelijk gepusht om mijn tijd te verbeteren, maar ging ietsje van de baan af, waardoor mijn banden vuil werden. Daardoor werd ik vierde.”

Race 4: Startplek behouden en als tweede op het podium

Op zaterdagmiddag vond race 4 plaats. Het was de langste van de drie races op SUGO, met 26 ronden.

Behoedzaam ging Fraga van de koppeling af, wat hem een goede start opleverde en het behoud van de tweede startplek. Maar tijdens de eerste ronde vond er achter hem een botsing plaats, waardoor de safetycar een aantal ronden lang op de baan was.

De race werd hervat in ronde 9. Na de herstart werd Fraga flink op de hielen gezeten door Iori Kimura, die vlak achter hem zat op de derde plek.

In ronde 10 vloog Fraga bijna uit de bocht in de Regenboogbocht, maar hij slaagde erin terug te komen en Kimura's aanval op de tweede plek af te slaan. Ook in de resterende ronden hield hij zijn positie vast, en dat resulteerde in de tweede plek en zijn eerste podiumfinish in de SFL.

De als tweede gestarte Fraga slaat in race 4 een aanval van achterligger Iori Kimura koeltjes af

Fraga eindigt race 4 prachtig als tweede en pakt zijn eerste podium in de Super Formula Lights. Ook op de foto staan Hibiki Taira, de winnaar van race 4, en Iori Kimura, de nummer drie

De uitslag van race 4 gold als startopstelling voor race 6, en dus zou Fraga vanaf plek twee starten in de race op zondag. Daarom besloot het team een van de twee tijdens de raceweek toegestane bandensets te sparen voor race 6 op zondag en race 5 te starten op de banden van race 4.

Fraga, voorafgaand aan race 5: “In race 4 was de auto springerig en had ik last van overstuur. Daardoor vloog ik bijna van de baan, maar dat kon ik gelukkig net voorkomen. Ik ga met de monteurs overleggen wat we daar voor race 5 aan kunnen doen."

Race 5

Race 5 vond een dag later plaats, op zondag. Fraga stond op versleten banden en zette zich dus schrap voor 19 zware ronden.

Hij startte als vierde, maar viel direct terug naar plek zes nadat hij de deur had opengezet in een haarspeldbocht. “Ik was aan het oefenen met de koppeling voor de start, en daardoor was die heet geworden en kwam ik niet snel weg.” In combinatie met de versleten banden kreeg Fraga het daardoor moeilijk, maar toch lukte het hem om de zesde plek vast te houden en een belangrijk kampioenschapspunt te scoren.

In de lastige 5e race speelde de bandenstrategie een hoofdrol. Ondanks de tegenslag finisht Fraga als zesde en pakt hij een kostbaar punt
In de lastige 5e race speelde de bandenstrategie een hoofdrol. Ondanks de tegenslag finisht Fraga als zesde en pakt hij een kostbaar punt

Race 6: Fraga wint voor het eerst een SFL-race

Voor zondagmiddag stond race 6 op het programma. Fraga startte als tweede, op basis van de uitslag van race 4. De auto kreeg de nieuwe banden die het team had bewaard voor deze race van 19 ronden.

Meteen vanaf de start was Fraga goed weg en liep hij in op de raceleider, Hibiki Taira, maar inhalen lukte niet. Halverwege de race was het gat gegroeid, maar het lukte Fraga wel de achterliggers op afstand te houden en de tweede plek te handhaven. Naarmate de race vorderde en de afstand tot de koploper toenam, begon Fraga zich te richten op de snelste raceronde, om daarmee een extra kampioenschapspunt te scoren.

Terwijl Fraga zich op zijn rondetijden concentreerde, kreeg Taira – met nog twee ronden voor de boeg – technische problemen en vertraagde hij. Fraga passeerde hem en nam de leiding over. Vanaf dat moment reed hij de laatste twee ronden op kop en noteerde hij zijn eerste zege in de SFL.

Fraga klimt naar plek vier in het klassement

De zege in race 6 leverde Fraga 10 kampioenschapspunten op. Samen met zijn zeven punten uit race 4 en het ene punt uit race 5 bracht hem dat op 21 punten in totaal, goed voor de vierde plek in het algemeen klassement.

Fraga tijdens race 6 in de FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX met nummer 52. Na plek twee te hebben verdedigd, slaat hij toe in ronde 17 en neemt hij de leiding over
Fraga tijdens race 6 in de FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX met nummer 52. Na plek twee te hebben verdedigd, slaat hij toe in ronde 17 en neemt hij de leiding over
Fraga passeert de finishvlag met de FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX met nummer 52 en viert zijn eerste overwinning met een gebalde vuist
Fraga passeert de finishvlag met de FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX met nummer 52 en viert zijn eerste overwinning met een gebalde vuist

Blijdschap na eerste overwinning

“Ik ben dolblij met de uitslag. Dit is zo belangrijk. Maar ik heb de eerste plek wel te danken aan het feit dat de raceleider technische problemen had. Dus ik ben voor 98% tevreden. Dus niet voor de volle 100%, want ik heb ontdekt dat ik me nog moet verbeteren op bepaalde gebieden. Dankzij deze race weet ik waaraan ik moet werken. En ik ging voor de snelste ronde, maar halverwege de race waren mijn banden versleten, dus dat lukte helaas niet. Volgende keer wil ik gewoon winnen op basis van snelheid."

Fraga deelt in de vreugde met zijn team, vlak na zijn eerste zege
Fraga deelt in de vreugde met zijn team, vlak na zijn eerste zege

Igor Fraga, winnaar van ronde 6 (midden), Enzo Trulli, de nummer twee (links) en Syun Koide, de nummer drie (rechts)

Fraga en zijn rivalen laten de champagne vloeien op het podium

De volgende races worden op 1 en 2 juli verreden op Suzuka

Hierna reist Fraga af naar Suzuka Circuit in de prefectuur Mie, waar op 1 en 2 juli de volgende ronde van de Super Formula Lights (races 7, 8 en 9) plaatsvindt.

Super Formula Lights SUGO (races 4-6): Hoogtepunten