Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
ANEST IWATA Racing with Arnage (SGT)

Race 6 SUPER GT 2023 op SUGO: Fraga houdt vast aan gewaagde strategie en oogst met 7e plek beste teamprestatie van het seizoen

Op 16 en 17 september deed Igor Omura Fraga mee aan race 6 (300 km) van de Super GT op Sports Land SUGO voor ANEST IWATA Racing with Arnage.

Officiële kwalificatie

Hoop en teleurstelling

Tijdens de vorige race, op Suzuka Circuit, was ANEST IWATA Racing 10e geworden – het beste resultaat tot dan toe, goed voor de eerste punten van het seizoen. Fraga en Yuga Furutani, zijn medecoureur in de ANEST IWATA Racing RC F GT3, hadden om twee redenen goede hoop voor race 6 op SUGO.

Allereerst is de RC F GT3 uitermate geschikt voor de lay-out van SUGO. In lange, snelle bochten heeft de ANEST IWATA Racing RC F GT3 momenteel een neiging tot onderstuur, wat veel problemen oplevert. En bij trage bochten, waarvoor je hard moet remmen, komt de achterkant snel omhoog, wat de bestuurbaarheid niet ten goede komt. Hoewel er volgens Fraga hard is gewerkt om deze problemen op te lossen en het weggedrag steeds beter wordt, blijft het zoeken naar de juiste afstelling een voortdurende uitdaging voor het team. Gelukkig kent Sports Land SUGO weinig stukken waar de RC F GT3 tekortkomt.

De tweede reden is de zeer bescheiden gewichtshandicap. In de tweede helft van het seizoen moeten de sterkere teams ‘succesgewicht’ [ballast die in de auto's wordt gemonteerd op basis van het totale aantal punten dat de coureurs hebben verdiend; in de GT300-klasse komt dat neer op 3 kg per punt] toevoegen aan hun auto. Aangezien ANEST IWATA Racing pas in race 5 voor het eerst een punt pakte, kreeg de auto een succesgewicht van slechts 3 kg.

Maar in de kwalificatie verdween de hoop op een goed resultaat als sneeuw voor de zon. Het weer op SUGO liet zich in de raceweek moeilijk voorspellen. Vlak voor het begin van Q1 begon het te regenen. Het water bleef liggen op de baan, waardoor het lastig was om een goede tijd neer te zetten.

Daardoor komt Furutani niet verder dan plek 10. Alleen de top acht gaat door naar Q2, dus er viel verder niets meer aan te veranderen, zodat het team tegen alle verwachtingen in op de 20e plaats zou starten.

Als het stopt met regenen, maken we een kans.

Na de kwalificatie waren de teamleden en coureurs Fraga en Furutani teleurgesteld. Maar eerder in het seizoen had het team goed gepresteerd tijdens de langere races. Dus leefden ze naar de race toe met de stille hoop dat "als het niet regent, we een kans hebben".

De officiële kwalificatie. Het weer is onvoorspelbaar, het circuit is nat en het team zakt naar de 20e plek. Alle hoop is gevestigd op droog weer tijdens de race

Igor Omura Fraga en Yuga Furutani overleggen met de teambaas en het team op het circuit

De race

Het circuit is droog en Furutani rijdt als eerste

Op de dag van de race is het bewolkt, maar er ligt geen water op de baan. Yuga Furutani start de race. Volgens de teamstrategie zouden de eerste pitstop en coureurswissel vroeg plaatsvinden, zodat Fraga langer zou rijden om later in de race plekken te winnen.

Aan het begin van de race reed Furutani defensief om zijn 20e plek vast te houden, maar qua pace deed hij niet onder voor de koplopers. Heel gestaag, rustig sturend over het smalle SUGO, waar inhalen lastig is, schoof hij telkens een plaats op.

Nieuwe linkerbanden en Fraga gaat op pad

Na de 15e plek te hebben bereikt, werd Furutani in ronde 26 naar binnen geroepen voor een pitstop om te tanken en de voor- en achterwielen aan de linkerkant te vervangen. Fraga nam het stokje over en ging de baan op.

Op SUGO rijd je met de klok mee, dus als je alleen de banden aan de linkerkant vervangt, ververs je dus niet alleen de meest versleten banden, maar verkort je tegelijk de pitstopduur.

Maar kort nadat Fraga begon aan zijn stint, vond er een incident plaats op de baan. De rode vlag kwam tevoorschijn en de race werd stilgelegd.

"Toen ik net aan het rijden was, had ik veel last van onderstuur en was het lastig om sneller te rijden. Maar precies toen de banden opgewarmd waren en ik klaar was voor actie kwam de rode vlag", aldus Fraga.

Volgens de regels in deze situatie zetten de coureurs hun wagens stil op het laatste rechte stuk, in afwachting van het vervolg. Op dat moment lag de ANEST IWATA Racing RC F GT3 op de 16e plek in de GT300-klasse. Nadat de brokstukken waren opgeruimd, vond de herstart plaats onder de safetycar. Om de auto's genoeg tijd te geven om hun afgekoelde banden weer op temperatuur te brengen, bleef de safetycar drie ronden voor de groep uit rijden.

Het team maakt weer een pitstop en vervangt de banden

Het team maakte gebruik van de safetycarsituatie door Fraga naar binnen te halen voor een tweede pitstop om de banden aan de rechterkant te vervangen.

"Ik hoorde op de radio al dat het team het erover had. Maar we konden eigenlijk niet anders als we verder wilden komen, dus uiteindelijk zijn we ervoor gegaan", aldus Fraga.

Fraga en het team kiezen voor een gewaagde pitstopstrategie. Op het circuit vertaalt Fraga de strategie in prestaties
Fraga en het team kiezen voor een gewaagde pitstopstrategie. Op het circuit vertaalt Fraga de strategie in prestaties

Ondanks de tweede pitstop, uitgevoerd terwijl de rest van het speelveld achter de trage safetycar aan sukkelde, kon Fraga met zijn ANEST IWATA Racing RC F GT3 meteen aanhaken, met nauwelijks tijdverlies.

Terwijl Fraga zijn 41e ronde afrondde, ging de safetycar naar binnen en werd de race weer hervat. Dankzij de strategie van het team stond Fraga nu op vier nieuwe banden en had hij een veel hogere pace. Het team begon aan een opmars.

"Toen ik weer op het circuit was, nu met ook rechts nieuwe banden, voelde de auto beter aan. We konden voor nog wel wat meer grip gebruiken, maar m'n tijden werden sneller en ik schoof plaatsen op", aldus Fraga.

Een tandje bijschakelen en een nieuw seizoensrecord voor het team

Toen de safetycar naar binnen ging, reden er vooraan nog veel auto's die nog geen pitstop hadden gemaakt. Terwijl zij zakten in het klassement tijdens hun pitstops begon Fraga aan een inhaalslag. In volle vaart pakte hij de 14e plek in ronde 42, de 13e in ronde 47, de 12e in ronde 53 en de 11e in ronde 54. Voor Fraga reden nu vijf auto's die om plek 6 vochten. Aangezien de pace van de groep constant bleef, kon Fraga steeds dichterbij komen, tot hij achteraan aansloot.

"De auto was op dat moment geweldig, dus toen ik in de groep van de 6e plek kwam, pushte ik door, om er misschien een aantal in te halen. Ik bleef pushen en haalde drie auto's in en daarna nog een, maar in het laatste deel van de race werd het onderstuur steeds erger omdat m'n banden achteruitgingen. Als je op Sports Land SUGO wilt inhalen, moet je vlak achter je voorligger rijden in de laatste snelle bocht, om vervolgens op het laatste rechte stuk voor bocht 1 toe te slaan. Maar in mijn geval kon ik in de laatste bocht vanwege het onderstuur niet dicht genoeg komen bij de auto voor me. En daarom zijn we 8e geworden."

Tijdens de inspectie na de race werd een van de hoger geklasseerde auto's uit de GT300-klasse gediskwalificeerd, waardoor ANEST IWATA Racing doorschoof naar plek 7, het beste resultaat van het seizoen.

"Furutani was als 20e gestart, maar gaf alles voor hij plaatsmaakte voor mij. Ik heb vervolgens geen fouten gemaakt en ik denk dat ik het meeste heb gehaald uit de kansen die ik kreeg."

"Maar achteraf was ik liever hoger gefinisht. De volgende race wordt verreden op Autopolis, een circuit met veel bochten die je bijna zonder te remmen kunt nemen. Het zal lastig worden als we de neiging tot onderstuur niet kunnen indammen, maar we snappen steeds beter waar de problemen vandaan komen. Als we met z'n allen de schouders eronder zetten, kunnen we vast een goed resultaat boeken. Ik heb nog geen tijd gehad om uit te rusten sinds de World Series Showdown, maar voor de volgende race heb ik wel wat vrije tijd."

Race 6 van de Super GT begon teleurstellend, maar bleek de ultieme strategische test voor het team en de coureurs. Na zijn goede prestaties keerde Fraga met zijn beste resultaat van het seizoen terug naar de pits, waar hij uitbundig werd begroet door zijn teamgenoten.

Hierna: race 7 van de SUPER GT op 14-15 oktober op Autopolis

Op 14 en 15 oktober komt Fraga weer in actie, dit keer tijdens race 7 van de Super GT op Autopolis, een auto in de prefectuur Oita.

Race 6 SUPER GT 2023 op SUGO: Hoogtepunten

Op de pagina 'Verslag Igor Fraga' kun je Igors raceavonturen in de Super GT 2023 (ANEST IWATA Racing with Arnage) volgen.