Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
ANEST IWATA Racing with Arnage (SGT)

Race 7 SUPER GT 2023 op Autopolis: voor het eerst in drie races buiten de punten

Op 14 en 15 oktober deed Igor Omura Fraga samen met teamgenoot Yuga Furutani mee aan race 7 (450 km) van de Super GT op Autopolis International Racing Course in Oita voor ANEST IWATA Racing with Arnage.

Een maand zonder echte races

Training

In race 6 van de Super GT noteerde Igor Fraga zijn beste prestatie van dit seizoen: de 7e plaats. Na een maand rust, weg van het circuit, stond race 7 gepland.

“Ik heb gewoon doorgetraind, maar als ik de routine wil doorbreken, ga ik boulderen. Daar ben ik mee begonnen nadat ik het vorig jaar heb geleerd van een medewerker van Polyphony Digital, en het is heel tof! Door te boulderen kan ik m'n stress lekker kwijt, zodat ik daarna weer verder kan trainen.

Daarnaast is de Honda Racing eMS 2023-tijdrituitdaging 2023 bezig in Gran Turismo 7 [een event in de game dat tot 29 oktober liep], dus ik probeerde zo snel mogelijk te zijn op de Nürburgring. Voor de race op Autopolis stond ik 2e in het algemeen klassement. De Nürburgring is een van mijn favoriete circuits. Ik rij er 2 tot 3 uur per dag op, zo'n 500 kilometer. Maar niet achter elkaar, natuurlijk. Ik neem elke anderhalf uur een pauze. Dan doe ik even wat anders en vervolgens race ik in de namiddag nog eens anderhalf uur, zoiets.”

Testen met een simulator

Daarnaast mocht Igor voor de derde keer dit seizoen gebruikmaken van de simulator van TCD (Toyota Customizing and Development) om zich voor te bereiden op de echte race.

In de Super GT heb je nauwelijks de kans om op de echte circuits te oefenen. Daarom zijn de testuren in professionele simulatoren van groot belang voor de coureurs en de teams.

“In een simulator ben je weinig tijd kwijt aan het sleutelen aan de instellingen. In vergelijking met een echte test kun je heel veel uitproberen in korte tijd. En bij een echte auto verandert de bandenconditie voortdurend vanwege slijtage en andere factoren, maar in een simulator kun je die omstandigheden gelijk houden. Daardoor snap je beter welk verschil de instellingen maken. Bovendien kun je makkelijker analyseren wat er verbeterd is. Dit keer heb ik gereden op Autopolis, waar race 7 wordt verreden, en ik heb het gevoel dat we iets kunnen doen aan het gebrek aan grip aan de voorkant. Daar hebben we tot nu toe veel last van.”

Officiële kwalificatie

Autopolis International Racing Course en bandenstrategie

De berg Aso is een vulkaan in de regio Kyushu. Ten noordwesten ervan ligt het Autopolis International Racing Course, een technisch circuit met vele hoogteverschillen dat daardoor veel van de banden vraagt.

Voor een Super GT-race van 450 kilometer geldt er een beperking voor het aantal banden dat je mag gebruiken per race: zes sets, oftewel 24 banden. Aan het team de taak om de omstandigheden van de race te voorspellen, rekening te houden met deze restrictie en de bandenkeuze zorgvuldig af te wegen.

Dit keer heeft het team drie sets zachte banden en drie sets harde banden meegenomen. Maar tijdens het raceweekend hing er een dik wolkendek boven Autopolis en bleek dat het team niet de optimale bandenkeuze had gemaakt.

Lastige kwalificatie vanwege de baantemperatuur en de banden

Tijdens de vrije training, op zaterdag 14 oktober, voelde Igor al aankomen dat het een lastig raceweekend zou worden. “Zowel de zachte als de harde banden waren geen goede match met de verschillende baantemperaturen. Ze deden het niet goed tijdens de vrije training. Ik had het gevoel dat de 15e plek het hoogst haalbare zou zijn.”

In de Super GT moet je de race starten op de banden die je hebt gebruikt in de kwalificatie. Dus als je in de kwalificatie op zachte banden stond, heeft dat gevolgen voor je strategische mogelijkheden in de race. Met die wetenschap koos het team ervoor om Igor Q1 in te laten gaan op harde banden.

Fraga in actie tijdens Q1
Fraga in actie tijdens Q1

“Vlak voor de kwalificatie begon, brak de zon een beetje door en steeg de baantemperatuur. Daar hadden we mazzel mee gezien onze bandenkeuze, maar toch twijfelde ik of we een goede tijd konden neerzetten. Maar eenmaal onderweg warmden de banden aardig op, waardoor de kwalificatie goed verliep.”

Fraga zette in Q1 de 5e tijd neer van de 25 deelnemers in de GT300-klasse en ging daarmee door naar Q2. Daarna zakte het kwik weer en Yuga Furutani slaagde er tijdens Q2 niet in om zijn rondetijd te verbeteren, waardoor het team genoegen moest nemen met de 15e plek op de startgrid.

De race

Moeite met het opwarmen van de banden, maar steeds meer plekwinst

Voor de race hoopte het team dat de temperatuur van de lucht en de baan zou stijgen. Maar het was nog steeds bewolkt op de dag van de race en de baantemperatuur was laag. Yuga Furutani, die op harde banden begon aan de race, kreeg ze lastig op temperatuur. Vlak na de start van de race viel hij enkele plekken terug, maar hij zette door en vocht zich terug. Na 28 ronden was het de beurt aan Igor.

Als 15e in de GT300-klasse beheerst van start op de harde banden
Als 15e in de GT300-klasse beheerst van start op de harde banden

Igor zet snelle ronden neer en loopt in, maar het is niet genoeg voor punten

Igor reed het tweede deel van de race en was qua rondetijden even snel als de kopgroep in de GT300-klasse, maar had te weinig tijd om verder te komen dan de 11e plek. Daarmee eindigde de reeks van twee races op rij in de punten.

“Het was een beetje pech dat de temperatuur op Autopolis veel verder daalde dan we hadden verwacht. Daardoor hadden we de verkeerde bandenstrategie. Ik was een stuk sneller dan sommige auto's die voorin meededen en het ging ook beter dan ik had verwacht, maar het was te weinig voor de topposities. Dat hoort bij het racen, maar jammer is het wel. Er is nog maar één race te gaan, dus ik ga proberen het seizoen te eindigen op een positieve noot.”

In het laatste deel van de race is Igor qua rondetijden even snel als de kopgroep, maar heeft hij te weinig tijd om verder te komen dan de 11e plek, net buiten de punten. De volgende race is race 8, de laatste van de Super GT dit seizoen
In het laatste deel van de race is Igor qua rondetijden even snel als de kopgroep, maar heeft hij te weinig tijd om verder te komen dan de 11e plek, net buiten de punten. De volgende race is race 8, de laatste van de Super GT dit seizoen

Hierna: race 8 van de SUPER GT op 3-4 november op Motegi

Op 3 en 4 november vindt het laatste raceweekend van het Super GT-seizoen plaats. Race 8 wordt verreden op het Mobility Resort Motegi in de prefectuur Tochigi. Igors Super GT-seizoen van 2023 zit er bijna op, dus zorg dat je de laatste race niet mist!

Race 7 SUPER GT 2023 op Autopolis: Hoogtepunten

Op de pagina 'Verslag Igor Fraga' kun je Igors raceavonturen in de Super GT 2023 (ANEST IWATA Racing with Arnage) volgen.