Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
ANEST IWATA Racing with Arnage (SGT)

Race 5 SUPER GT 2023 op Suzuka: Fraga pakt punten met 10e plek en voorspelt rooskleurige toekomst

Op 26 en 27 augustus deed Igor Omura Fraga (ANEST IWATA Racing with Arnage) mee aan race 5 (450 km) van de Super GT op Suzuka Circuit in de prefectuur Mie.

De coureurs van ANEST IWATA Racing: Igor Omura Fraga, Yuga Furutani en Miki Koyama

Na een botsing met een andere auto in race 4 op de Fuji Speedway is de ANEST IWATA Racing RC F GT3 gerepareerd en weer als nieuw voor de race op Suzuka

In race 5 van de Super GT stond ANEST IWATA Racing voor een nieuw probleem. Een race eerder kreeg het team een straf vanwege een inhaalactie op het moment dat de safetycar de baan op kwam terwijl de gele vlag werd getoond. Daarom mocht ANEST IWATA Racing tijdens de voorbereiding op race 5 op Suzuka pas na een uur aantreden in het tweede deel van de vrije training. Veel tijd om de juiste afstelling te vinden, had het team dus niet.

Afgestelde RC F GT3 klaar voor Suzuka

In de morgen van 26 augustus ging Fraga meteen bij aanvang van de vrije training de baan op om de staat van de RC F van ANEST IWATA Racing te checken.

“Bij het ingaan van de bocht was de achterkant wat instabiel. Als we dat konden oplossen, zou ik veel sneller zijn. Dus ik ging terug naar de pits om de afstelling aan te passen. Daarna was de achterkant veel stabieler, maar nu kreeg ik tijdens het verlaten van de bochten te maken met onderstuur [waarbij de auto niet zo scherp stuurt als bedoeld]. Dus voor de kwalificatie leek het me beter om terug te gaan naar de eerdere afstelling. Helaas kon ik maar 12 ronden rijden en was het niet mogelijk om de auto te checken met de nieuwe afstelling. Dat heb ik aan Furutani overgelaten.”

Fraga had zo zijn twijfels, maar tijdens de vrije training zette de ANEST IWATA Racing RC F de tweede tijd neer van de 25 auto's in zijn klasse. Met de officiële kwalificatie voor de deur leek het alsof de auto steeds beter werd.

Fraga in gesprek met Amazawa, de hoofdengineer van ANEST IWATA Racing
Fraga in gesprek met Amazawa, de hoofdengineer van ANEST IWATA Racing

Officiële kwalificatie

Beste kwalificatie van het seizoen: 5e

Tijdens Q1 zette Furutani voor ANEST IWATA Racing de 5e tijd neer van de 13 auto's. Voor Q2, met 16 auto's, kroop Fraga achter het stuur.

Hij slaagde erin ook in deze sessie de 5e tijd neer te zetten. Goed voor een 5e plek in de startopstelling, en dat was het beste resultaat sinds de start van het team.

"We hadden de afstelling weer teruggedraaid naar hoe het was, dus de auto was springerig bij het insturen. Maar ik ben blij over mijn kwalificatie, want het is een goede tijd. Als het ergens beter kan, dan zou het in de laatste bocht zijn. Als ik daar strakker doorheen was gegaan, hadden we misschien wel op poleposition gestaan. Maar de race is 450 kilometer lang, dus het is een mooie uitgangspositie”, aldus een tevreden Fraga na de sessie.

De race

Uitdagingen voor de pitstopstrategie

Op zondag was het tijd voor de race. Net als zaterdag was er geen wolkje aan de hemel toen de race om 14:45 uur plaatselijke tijd begon.

Fraga startte de race. Zijn start was verdedigend, om de 5e plek vast te houden. Het zou een endurancerace van 450 kilometer worden, met minstens twee verplichte pitstops.

Volgens de teamstrategie zou de auto na het minimale aantal vereiste ronden meteen binnenkomen om de minimale hoeveelheid brandstof te tanken, zonder van banden of coureur te wisselen. Het idee was dat ze op die manier niet in een drukke pitstraat terecht zouden komen. Zo zouden ze na de start snel weg kunnen rijden van de rest en op een relatief lege baan zelf het tempo kunnen kiezen.

Het team start hoger dan ooit, op de 5e plek
Het team start hoger dan ooit, op de 5e plek

Na vijf ronden (het minimale aantal ronden volgens de regels) kwam nummer 5 Fraga volgens plan binnen om de minimale hoeveelheid brandstof te tanken.

Maar het pakte allemaal anders uit, en Fraga verloor meer plekken dan voorzien met de pitstop. Dat kwam onder andere doordat de RC F relatief veel brandstof had verbruikt, waardoor het tanken langer duurde. Ook ging er tijd verloren toen de motor niet meer wilde starten. Bovendien waren ze niet het enige team dat op dat moment binnenkwam, en toen Fraga eindelijk weer op het circuit was, reed hij achter twee andere auto's.

“Door onze eerste pitstopstrategie werden we gepasseerd door tragere auto's, en toen ik de baan weer op kwam, zat ik muurvast. Mijn rondetijden waren toen ongeveer een seconde sneller, maar op de rechte stukken waren mijn voorliggers zo snel dat ze een te groot gat trokken. Het duurde lang voordat het lukte om ze in te halen. Ik heb daar zo'n 20 seconden verloren”, aldus Fraga over de situatie.

Door de verloren tijd in de pits en achter de tragere auto's verloor Igor twee plekken. Loerend op een inhaalkans verloor hij vervolgens nog meer plekken in de virtuele tussenstand.

Eerste kampioenschapspunten

“Ik ging vol de aanval in en het lukte me om wat auto's in te halen, maar mijn banden waren niet best meer. Dus in de zeven of acht ronden tot de tweede pitstop waren mijn banden bijna volledig versleten, waardoor ik twee seconden langzamer was dan normaal. Daardoor verloren we nog meer tijd”, aldus Fraga. Na 36 van de 77 ronden kwam hij voor de tweede keer binnen om te tanken, van banden te wisselen en zijn plek over te dragen aan Furutani.

Na de twee verplichte pitstops kwam de ANEST IWATA Racing RC F als 9e terug op de baan, nu met Yuga Furutani achter het stuur. Helaas viel Furutani terug naar de 10e plek nadat hij op de huid was gezeten door snellere auto's.

Om de belangrijke kampioenschapspunten binnen te halen, moest het team minstens als 10e finishen. Met dat in het achterhoofd pushte Furutani flink door in het laatste deel van de race. Ondanks de toenemende slijtage aan de banden hield hij zijn geweldige pace vast en ging hij als 10e over de eindstreep. Voor het team betekende dat hun eerste kampioenschapspunten: een punt voor de coureur en een punt voor het team.

De 10e plek levert ANEST IWATA Racing hun eerste punten op
De 10e plek levert ANEST IWATA Racing hun eerste punten op

Fraga begroette zijn teamgenoot Furutani na de finish en had het volgende te zeggen over de zomerse race:

“We hadden veel problemen, maar zelfs als alles volgens plan was gegaan, was een plek in de top 5 niet haalbaar. Maar we hebben wel laten zien dat we in potentie veel hoger kunnen finishen dan vandaag. Dus ik ben wel blij met de eerste punten, maar toch een beetje teleurgesteld. Race 6 bestaat uit 300 kilometer op SUGO. Dat wordt vast wat eenvoudiger, dus daar moeten we ons kans grijpen.”

Hierna: races 13-15 van de SFL op 9-10 september op Okayama International Circuit

Fraga’s volgende race bezorgt hem zijn eerste SFL-actie in twee maanden: races 13-15 van de Super Formula Lights (9-10 september), waarbij hij zal gaan voor zijn tweede overwinning van het seizoen.


Deelname aan de GTWS en reizen naar Europa

Voor de Super GT-race op Suzuka heeft Fraga ook niet stilgezeten. Na race 4 van de Super GT op Fuji vloog Fraga naar Nederland om mee te doen aan de Gran Turismo World Series (GTWS) Showdown 2023 in Amsterdam. Daar maakte hij deel uit van het driemansteam van Brazilië in de Nations Cup.

In de Grote Finale op zaterdag 12 augustus finishte het team met Fraga als 3e.

“Vroeger was de Nations Cup een individuele competitie, maar nu doen er teams aan mee. Ik had teamgenoten op wie ik kon vertrouwen, dus ik hoefde me niet volledig te focussen op de race en kon de stad verkennen. Al met al was het een heel leuk evenement.”

Fraga namens Brazilië in de GTWS Showdown op 11-12 augustus in Amsterdam

Het Braziliaanse team wordt 3e in de Grote Finale

Na de Showdown reisde Fraga af naar Duitsland. Daar droeg hij zijn steentje bij aan een ontwikkeltest voor FANATEC, de toonaangevende fabrikant van simracinghardware – en persoonlijk sponsor van Fraga.

Na de reis door Europa keerde Fraga terug naar Japan om in het Mobility Resort Motegi in Tochigi in zijn rol als ambassadeur een race van de Super Formula bij te wonen. Terug in Japan reed Fraga met zijn eigen auto naar de evenementen. Terugkijkend op de hectische periode: “Na heel wat pauzes op parkeerplaatsen langs de weg was ik eindelijk weer thuis.”

Met nauwelijks een moment van rust tussendoor slaagde Fraga erin voor het eerst punten te pakken met zijn team in race 5 van de Super GT. Blijf de carrière van Igor Fraga volgen terwijl hij over de hele wereld reist om de beste te worden in zowel echte als virtuele autoraces.

Race 5 SUPER GT 2023 op Suzuka: Hoogtepunten

Meer informatie over Igor Omura Fraga’s activiteiten in de racewereld in 2023 vind je op de pagina ‘Verslag Igor Fraga’.