Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
ANEST IWATA Racing with Arnage (SGT)

Race 2 SUPER GT 2023 op Fuji: Igor Omura Fraga's lange stint na een zware kwalificatie

Op 3-4 mei heeft Igor Omura Fraga meegedaan aan de tweede race van de Japanse SUPER GT op de Fuji Speedway bij Shizuoka. Zijn collega's voor het team van ANEST IWATA Racing with Arnage zijn tweede coureur Yuga Furutani en derde coureur Miki Koyama.

Tijdens de voorbereidingen op de race besloot het team Miki Koyama als derde coureur te bestempelen. Zij is een begenadigd coureur die als eerste Japanse vrouw een FIA-formulekampioenschap won.

Net als Fraga en Furutani is Koyama een rookie in de Super GT. Het drietal is sinds de tests voor de eerste race goed bevriend geraakt en bereidde zich gezamenlijk voor op deze tweede race.

Van links naar rechts: Yuga Furutani, Igor Omura Fraga en Miki Koyama
Van links naar rechts: Yuga Furutani, Igor Omura Fraga en Miki Koyama

Bij aankomst op de Fuji Speedway, een dag voor de vrije training, heet het drietal de fans van ANEST IWATA Racing welkom. Bij de bezoekersstand van ANEST IWATA Racing, in toeschouwersgedeelte, kon het publiek een tijdrit spelen in Gran Turismo 7.

Tijdens deze fanservice konden geïnteresseerden zich richten op de rondetijden van Fraga, Furutani en Koyama. Zo konden ze in de virtuele wereld op de Fuji Speedway racen tegen de coureurs van ANEST IWATA Racing. Wie snel genoeg was, maakte kans op een prijs. De coureurs bezochten de stand toen de voorbereidingen nog in volle gang waren en konden zich uitleven op de digitale versie van de Fuji Speedway in Gran Turismo 7 om een rondetijd neer te zetten.

Een praatje maken met de vele fans die naar het circuit waren gekomen

Tijdens de vrije training, kwalificatie en de race zelf waren de weersomstandigheden op de Fuji Speedway prachtig

Stappen zetten als team

“De sfeer in het team is geweldig”, aldus Yuga Furutani. “We zijn alle drie ongeveer even oud, dus we hebben altijd wat om over te praten – ook op racegebied. We proberen telkens nieuwe dingen en leren elkaar hoe we beter kunnen worden.”

Igor Fraga beaamde dat: “We zijn alle drie rookies, dus we kunnen niet groeien zonder samen te werken. Daarom proberen we open naar elkaar te zijn en te bespreken hoe we samen beter kunnen worden.”

Bandenproblemen en een lastige kwalificatie

Aan het einde van de middag was iedereen terug bij het team voor een meeting over de race van morgen. Tijdens het gesprek werd besloten dat Furutani met zijn explosieve snelheid Q1, de eerste kwalificatiesessie, voor rekening zou nemen. Fraga, die consistent kan rijden en goed omgaat met de banden, zou in Q2 in actie komen.

Daarnaast zou Fraga aan de start van de race verschijnen en zo veel mogelijk kilometers maken, waarna Furutani in het tweede deel minstens voor plek 10 zou gaan om punten te scoren. Als alles volgens plan zou verlopen, zou Furutani de race uitrijden en zou Koyama niet in actie komen.

Op 3 mei, de dag van de officiële kwalificatie, scheen de zon volop. In de vrije training had Fraga de auto al getest. Het viel hem toen op dat het lang duurde om de banden op te warmen, dus voor Furutani's sessie in Q1 moest de auto worden aangepast. Het team nam Fraga's feedback ter harte en stelde de auto opnieuw af ter voorbereiding op de kwalificatie in de middag.

Toen Furutani tijdens Q1 het circuit opging, merkte ook hij dat de banden maar langzaam opwarmden. In de sessie van 10 minuten slaagde hij er niet in om ze volledig op temperatuur te krijgen.

Daardoor eindigde Furutani in Q1 als 9e (van de 13 auto's), terwijl de 8e plek recht gaf op deelname aan Q2. Daar zaten ze slechts 0,079 seconde boven. Poleposition ging naar de Realize Nissan Mechanic Challenge GT-R met J.P. de Oliveira en Natori achter het stuur. Op de startopstelling volgde de ANEST IWATA Racing RC F GT3 op 1,041 seconde afstand, op plek 17.

De ANEST IWATA Racing RC F GT3 had het moeilijk in de kwalificatie. Langs het circuit staan vele tenten voor de toeschouwers, vanwaar ze een mooi uitzicht hebben. Deze campingachtige taferelen op de Fuji Speedway waren voor het eerst te zien tijdens race 5 van de SUPER GT in 2017
De ANEST IWATA Racing RC F GT3 had het moeilijk in de kwalificatie. Langs het circuit staan vele tenten voor de toeschouwers, vanwaar ze een mooi uitzicht hebben. Deze campingachtige taferelen op de Fuji Speedway waren voor het eerst te zien tijdens race 5 van de SUPER GT in 2017

De race

Ook op 4 mei, de dag van de race, was er geen wolkje aan de hemel boven de Fuji Speedway. De race begon om half twee. De kwalificatie had slechts de 17e plek opgeleverd en daarom wijzigde het team de pitstopstrategie, om wat plekken te winnen.

Igor Fraga neemt plaats achter het stuur
Igor Fraga neemt plaats achter het stuur
De start van race 2 op de Fuji Speedway. In totaal 41 auto's, waaronder GT500- en GT300-machines, gaan het circuit op
De start van race 2 op de Fuji Speedway. In totaal 41 auto's, waaronder GT500- en GT300-machines, gaan het circuit op

Fraga startte aan de race en slaagde er behendig in om zijn positie te verdedigen tegen zijn rivalen. Na zeven ronden ging hij al voor de eerste pitstop. Het idee achter de afwijkende pitstoptiming ten opzichte van de andere teams was om uit de buurt te komen van rivalen in dezelfde ronde. Dat moest wat ruimte opleveren om het tempo te verhogen.

Na een korte pitstop waarbij het team alleen wat tankte, keerde Fraga inderdaad in alle vrijheid terug op het circuit en kon hij in zijn eigen tempo rondjes rijden. Na 48 ronden, halverwege de race, kwam hij voor de tweede keer binnen om te tanken en gaf hij het stokje door aan Furutani.

Door de pitstop zakte Furutani terug naar de 20e plek, maar naarmate de concurrentie aan hun tweede pitstop begon, zette hij de weg omhoog in. Algauw stond hij 14e, een winst van drie plekken ten opzichte van de kwalificatie. Na 91 ronden wapperde het zwart-wit geblokt.

Het team had een moedige strategie uitgestippeld voor de race, maar tijdens het rijden liep de bandendruk te ver op. Daardoor werden de rondetijden niet zo snel als het team had gehoopt. Daarnaast waren de pitstops te traag verlopen. Ook deze week scoorde het team dus geen punten. De winst in de GT300-klasse ging naar het duo De Oliveira / Natori, dat van poleposition was gestart.

Koyama, die niet aan racen was toegekomen deze week: “Ik heb deze race niet gereden. Dat is jammer, maar het ging allemaal niet van een leien dakje, dus wat dat betreft vind ik het niet zo erg. Een beetje een dubbel gevoel dus. Jammer dat ik niet mocht racen, maar het team heeft veel gegevens verzameld en de race op een positieve manier uitgereden, dus dat is fijn.”
 
Igor Fraga, die na 48 ronden plaatsmaakte voor Furutani:

“Tijdens de eerste race, op Okayama, was de race voorbij voor ik goed en wel in actie was gekomen. Vandaag ging dat gelukkig veel beter. Maar het is wel jammer dat onze banden minder geschikt waren voor de omstandigheden van vandaag, waardoor onze pace teleurstellend was. Aan de andere kant hebben we de race zonder noemenswaardige problemen uitgereden en hebben we veel gegevens verzameld. We gaan de koppen bij elkaar steken om te kijken hoe we die gegevens kunnen gebruiken voor de komende races.”

Kortom, de samenwerking van de drie coureurs wordt steeds beter in de aanloop naar de derde race van de SUPER GT, in de eerste week van juni op Suzuka Circuit.

Race 3 van de SUPER GT vindt op 2-3 juni plaats op Suzuka Circuit
Race 3 van de SUPER GT vindt op 2-3 juni plaats op Suzuka Circuit

Race 2 SUPER GT 2023 op Fuji: Hoogtepunten