Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

GT Academy 2015 Europees Race Camp - dag 8

De laatste dag van het NISMO PlayStation GT Academy Race Camp 2015 begon weer op Yas Marina Circuit, waar de veertien overgebleven deelnemers het circuit op gingen met de GT Academy-instructeurs. Vervolgens downloadden de regionale mentoren hun gegevens en v-box-opnames om de prestaties te analyseren. F1-designlegende Adrian Newey was ter plekke om de mentoren bij te staan en de deelnemers te adviseren.

Daarna gingen de mentoren met hun twee resterende deelnemers zitten voor ze de knoop doorhakten: wie wordt de regionale kampioen en gaat door naar de finale?

De keuze viel op de volgende namen, die zich konden gaan voorbereiden op hun eerste echte race: Ben Bishop (Verenigd Koninkrijk); Romain Sarazin (Frankrijk); Nikodem Wisniewski (Polen, Tsjechië, Hongarije); Victor Prim (Iberisch schiereiland); Emile de Dryver (Benelux); Simone Marceno (Italië); en Thomas Kiefer (Duitsland). Dat zou ook de startopstelling worden, op basis van de uitslag van de speciale race in Gran Turismo, die de avond tevoren had plaatsgevonden in de nachtclub Rush in het Viceroy Hotel.

Rond zonsondergang werd er een getimede oefening verreden voor de auto's zich positioneerden voor de sprintrace van zes ronden op het prachtig verlichte zuidelijke circuit van Yas Marina.

De Fransman Romain Sarazin ging geweldig van start en pakte de koppositie toen de Britse winnaar Ben Bishop de eerste bocht te ruim nam. Na een aantal razendsnelle rondjes, waaronder de snelste ronde van de race, had Romain een comfortabele voorsprong opgebouwd. Achter hem zetten de Italiaan Simone Marceno en de Spanjaard Victor Prim alles op alles om Ben in te halen. Maar de Brit verdedigde zijn positie goed en uiteindelijk was dit de einduitslag: Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Iberisch schiereiland, Benelux, Polen/Tsjechië/Hongarije en Duitsland.

Chief Technical Officer Adrian Newey van Red Bull Racing hoefde de 22-jarige student uit Lyon alleen nog maar uit te roepen tot winnaar. Romain zal nu beginnen aan het GT Academy Driver Development Program, dat hem de kans geeft om zijn dromen achterna te gaan en een carrière als internationaal coureur te ontwikkelen.

Rob Barff (hoofdjurylid): "Wat heeft hij het geweldig gedaan. Hij domineerde de race vanaf de eerste plaats, als een echte kampioen. Zeer indrukwekkend. Dankzij drie fantastische ronden halverwege de race sloeg hij een gat met de rest, en de zege komt hem toe. Hij wordt de hele week al beter. Olivier vertelde me dat hij steeds sneller werd en wist wat hem te doen stond. Dat heeft hij foutloos gedaan. Een ware kampioen en een terechte winnaar."

Adrian Newey: "Ik was zeer onder de indruk van die race. Het was allemaal heel netjes als je bedenkt dat de jongens nog niet eerder hadden geracet. Toen ze onderweg waren, klopte alles. Romain creëerde knap een voorsprong en benutte de ruimte terwijl de auto's achter hem elkaar in de weg zaten. Hij ging goed met zijn voorsprong om, daar heb ik van genoten. Het is een fascinerende ervaring geweest om GT Academy hier in actie te zien. Ik denk dat dit programma een steeds belangrijkere route naar de autosport kan worden voor jonge mensen die hun droom willen laten uitkomen. Vooral aangezien de kosten van de traditionele route via karten en formuleraces steeds hoger worden. Jammer dat er maar één winnaar kan zijn."

Olivier Pla (Franse mentor): "Het was gewoon perfect. Romain heeft het fantastisch gedaan en deed precies wat ik hem opgedragen heb tijdens de race. Een goede kwaliteit voor een jonge coureur. Hij kwam voor de dag met de perfecte start en hield zijn zenuwen in bedwang in de eerste bocht. Daarna liet ik hem een kleine voorsprong opbouwen die hij moest verdedigen tegen de jongens achter hem. Dat deed hij allemaal foutloos en ik ben zeer trots op hem!"

Europees GT Academy-kampioen Romain Sarazin (Frankrijk): "Ik ben door het dolle heen! Ik wist dat mijn start goed moest zijn, want inhalen is lastig. Nadat ik Ben in de eerste bocht was gepasseerd, wist ik dat ik kalm moest blijven en een voorsprong moest creëren. Ik zag de anderen met elkaar in gevecht achter me, waardoor het makkelijker was om bij ze weg te rijden. Dit is een geweldige prestatie die mijn leven compleet zal veranderen. Ik voel me zeer gelukkig met de kans om mijn droom in de praktijk te brengen. Ik kan niet wachten!"