Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

GT Academy Race Camp Europa 2013 - Dag 7

Miguel Faisca, een 24-jarige student uit Lissabon, Portugal, is uitgeroepen tot kampioen van het Nissan PlayStation® GT Academy Race Camp Europa 2013. De supersnelle Gran Turismo®-gamer heeft de afgelopen zeven dagen tijdens het GT Academy Race Camp op Silverstone laten zien dat hij net zo snel is in echte Nissan Nismo-sportwagens. Hij zal nu het intensieve Driver Development Program gaan volgen om zich voor te bereiden op een volledig raceseizoen in een Nissan GT-R Nismo GT3 – de fantastische GT Academy-prijs.

Meer dan 765.000 mensen vanuit heel Europa meldden zich dit jaar aan voor de GT Academy-wedstrijd, via een speciale demo van Gran Turismo®6, het spel dat binnenkort uitkomt voor PlayStation®3. Voor het vijfde Race Camp verzamelden zich op het beroemde Britse Silverstone Circuit een recordaantal van 42 gamers, om zich van virtuele tot echte racers te ontwikkelen.

Begeleid door bekende juryleden en mentoren, waaronder voormalig formule 1-coureurs Johnny Herbert, René Arnoux, Stefan Johansson en Vitantonio Liuzzi, werden de 42 deelnemers verdeeld in zeven regiogroepen. In de loop van de wedstrijd vielen steeds meer deelnemers af, na het ondergaan van uitdagingen die hun rijkwaliteiten, conditie, houding, psychologische kracht en potentieel testten.

Op de finaledag van Race Camp, gisteren, was er per regio slechts één deelnemer over. Na het herhalen van een benchmarktest die ook al de eerste dag verreden werd op Silverstones National Circuit in een 370Z Nismo, gingen de deelnemers de baan op om te oefenen en kwalificatieronden te rijden in razendsnelle 370Z's. Kwamen ze een week geleden nog binnen zonder echte race-ervaring, nu hadden de zeven deelnemers tijdens hun verblijf in Race Camp inmiddels een basis ARDS-licentie behaald en een fiks aantal uitdagingen en coachingsessies afgerond om ze klaar te stomen voor een echte race.

Terwijl de twee heats op gang kwamen, begon het te regenen. De twee toppers van elke heat mochten door naar de finale, waardoor de Italiaanse Minh Tuan Nguyen (23) en Franse Jérémy Bouteloup (21) na de eerste heat eruit lagen en Petr Doležal (26) uit Tsjechië na de tweede. Voor de slotrace stelden Miguel, Romain Delva (21) uit België, Filip Larsson (19) uit Zweden en Adam Suswillo (21) uit het Verenigd Koninkrijk zich op. Romain begon goed en lag in de eerste van acht ronden op kop. In de tweede ronde zorgde de natte baan er echter voor dat hij spinde, waardoor Miguel hem kon passeren. De Portugese coureur hield zijn koppositie vervolgens vast, ondanks een late aanvalspoging van Adam Suswillo.

Na overleg door de jury van de GT Academy, werd Miguel als winnaar aangewezen. Hij zal in oktober terugkeren naar Silverstone om zijn intensieve trainingsprogramma te starten, samen met de winnaars van de Duitse, Russische en Amerikaanse Race Camps.

“Ik ben heel trots”, zei een opgetogen Miguel. “Ik had vanmorgen nooit verwacht te winnen. Ik geloof niet dat ik één van de favorieten was. Maar het voelde goed in de auto en op de baan, en de regenachtige omstandigheden bevielen me ook wel. Ik startte niet goed en lag tweede. Zodra ik op kop lag, was het lastig die positie te behouden, maar ik ben heel erg gelukkig. Dit is het begin. Het wordt hard werken, maar ik kan niet wachten om te beginnen. Ik dank Nissan en PlayStation heel erg voor deze kans. Het is geweldig om de allereerste Portugese winnaar te zijn.”

“Dit is de vijfde GT Academy, we zijn een heel eind gekomen sinds 2008”, zei Darren Cox, Nissans Hoofd van de Mondiale Autosport. “Alle PlayStation-gamers hier waren nog beter voorbereid en het deelnemersveld is sterk. Het is desalniettemin goed te zien dat de GT Academy in de basis trouw blijft aan zijn principes. De Academy groeit en ontwikkelt zich, en wint ieder jaar aan geloofwaardigheid. Het was heel fijn om te zien hoe onze winnaar van vorig jaar [Wolfgang Reip] zich hier nu inzette als mentor en kon tonen hoe hij gegroeid is als coureur en qua persoonlijkheid, terwijl onze allereerste winnaar Lucas [Ordoñez] de nieuwe winnaar heeft begeleid.”

“Het is heel prettig voor iedereen die betrokken is bij Gran Turismo – inclusief de fans – om GT Academy te zien groeien”, aldus Nick Caplin, Hoofd Communicatie bij Sony Computer Entertainment Europe. “Het is geweldig om te zien dat de finalisten zo snel al aan het begin van de week in echte race-Nissans konden rijden om vervolgens aan het eind van de week in zulke fantastische races mee te kunnen draaien. De aanwezigheid van een GT6-demo op Race Camp met daarin het circuit van Silverstone was ook een welkome toevoeging en heeft de overgang waarschijnlijk nog makkelijker gemaakt. Felicitaties aan Miguel, we volgen graag zijn ontwikkeling tijdens zijn racecarrière bij Nissan.”

 

UITSPRAKEN VAN DE DAG


Vitantonio Liuzzi, jurylid Italië
“We hebben weer een geweldige tijd op Race Camp gehad. Er hing een zeer competitieve sfeer. De uitdagingen voor de jongens waren heel erg moeilijk en het niveau lag hoog. Het was weer een geweldige week en iedereen heeft het heel goed gedaan. Ik ben teleurgesteld dat Minh de finale niet haalde; hij zat er dicht bij en toonde veel potentie. Miguel had echter het meeste in huis en reed een geweldige finale. Uiteindelijk is hij de persoon die het het meest verdiende om GT Academy te winnen."

“Minh heeft talent en veel toekomstmogelijkheden, maar de Portugese jongen was perfect. Als coureurs willen we altijd overal een wedstrijd van maken; hardlopen, fietsen, PlayStation spelen en rijden. Ik hou van een wedstrijdje en toen ik de Gran Turismo 6-wedstrijd ontdekte, greep ik mijn kans. Ik moest even aan de stijl wennen omdat ik het niet veel gespeeld heb, maar toen ik er eenmaal in zat heb ik aardig wat mooie rondjes gereden. Maar het kan nog beter dus ik ga vanavond weer aan de slag.”

Lucas Ordoñez, jurylid Iberisch schiereiland
“Het is ongelooflijk dat we een Portugese winnaar hebben. Het Iberische team had een topweek. Het was lastig om onze Iberische finalist te kiezen, maar we hebben de juiste keuze gemaakt. Miguel deed het geweldig. Hij was de snelste in het racen want hij won er twee en werd tweede in de kwalificaties dus ik ben heel erg blij. Maar het mooiste is dat ons gehele team nu op het podium aan het feesten is, niet alleen Faisca maar ook de andere jongens. Het is een geweldige tijd geweest voor hen, Gonçalo en mijzelf.”

Simon Fitchett, coach in fysieke en mentale zaken voor GT Academy
“Miguel was heel kalm. Hij is een zeer intelligente jongen en is bovendien heel erg fit; hij heeft voordat hij aan deze wedstrijd begon hard gewerkt aan zijn fysiek omdat hij in topvorm wilde zijn, en dat was hij dan ook. Gedurende deze week heeft hij bewezen dat hij ook mentaal sterk is, wil leren, luistert en adviezen opvolgt. Ik vermoed dat we hem daarom zo vooruit hebben zien gaan gedurende de week."

“Zijn vooruitgang was immens, hij werd steeds sneller en groeide in de wedstrijd naarmate hij meer zelfvertrouwen kreeg. Vandaag heeft hij dat allemaal laten zien. Hij greep zijn kansen, pakte de eerste positie in de race en kon die vasthouden tot aan het eind. Hij deed alles wat van hem gevraagd werd in beide races, won ze allebei – meer kun je niet verwachten. Adam liep in de laatste race op hem in, maar vanaf dat moment hield hij hem op afstand en slaagde hij erin om geen fouten te maken.”

Johnny Herbert, juryvoorzitter
“Het is weer een zeer interessante competitie geweest dit jaar. We hebben de jongens de hele week vooruit zien gaan, tot op het allerlaatste moment, zoals bijvoorbeeld Adam die tot en met de laatste ronde nog groeide. De beslissing was lastig omdat de finalisten zo dicht bij elkaar lagen. Het was heel erg indrukwekkend. Miguel kon de koppositie veroveren, wat nooit makkelijk is want zodra je op kop ligt, heb je niets meer voor je. Je kijkt in je spiegels en ziet de jongens dichterbij komen, zoals Adam, en dan moet je je hoofd koel houden."

“Miguel deed dat. Hij had de race onder controle. Adam reed ook een aantal hele snelle ronden, maar het was indrukwekkend hoe Miguel de druk kon weerstaan, geen fouten maakte en de race won. Daarom besloten we dat hij de persoon was die over de hele week gezien het sterkst was en kon leveren wat nodig was. Dat is wat we moeten hebben in GT Academy en bij de Nismo Athletes volgend seizoen.”

Bob Neville, RJN-teamleider
“We zijn heel blij dat er weer een GT Academy-winnaar bij is. Het systeem werkt nog steeds en we zien er naar uit om Miguel te kunnen verwelkomen. Het team gaat naar de Nürburgring voor Blancpain en dan naar Navarra het weekend erna, en het weekend daarna zijn we in Castle Combe, mét Miguel. Hij gaat dus heel snel van start met zijn programma."

Petr Doležal, Tsjechische deelnemer en CEE-kampioen (uitgeschakeld na de heats)
“Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Ik presteerde niet goed in de regen en kon daardoor niet winnen. Maar ik moet Nissan en PlayStation bedanken. GT Academy was een geweldige ervaring, ik heb genoten van mijn tijd hier en heel veel geleerd.”