Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

GT Academy Race Camp Europa 2013 - Dag 4

Na de eliminaties van zaterdagavond moesten de overgebleven 28 deelnemers terug in de schoolbanken van het Nissan PlayStation® GT Academy Race Camp Europa 2013. Om te mogen racen in het Verenigd Koninkrijk moeten de coureurs hun basis ARDS-racelicentie halen. Tijd dus voor een theorie-examen.

Drie groepen voltooiden hun telemetrie-uitdaging in de 370Z Nismo op het Stowe Circuit. De overige teams namen deel aan één van de beste en meest onthullende Race Camp-uitdagingen van de laatste jaren. In de zogenaamde verkeersproef gingen de PlayStation®-gamers één voor één het Silverstone International Circuit op in een witte Nissan GT-R. Ze achtervolgden de drie identieke zwarte GT-R’s, die werden bestuurd door professionele GT Academy-instructeurs. De uitdaging is ontworpen om de snelheid van de aspirant-coureurs te testen terwijl zij de professionals proberen in te halen.

Na een heerlijk begin van de dag sloeg het weer op Silverstone rond lunchtijd om. Zware regen maakte de rij-omstandigheden lastig voor de latere groepen. Ook gaf performance director van GT Academy Simon Fitchett vandaag les in racepsychologie.

Omdat de circuitactiviteiten relatief vroeg waren afgelopen, namen de juryleden en mentoren hun toevlucht tot het virtuele Silverstone van de Gran Turismo®6-demo voor PlayStation®3. In een Nissan DeltaWing uit 2012 bonden voormalige GT Academy-winnaars en huidige Nismo Athletes Lucas Ordoñez, Jann Mardenborough en Wolfgang Reip de strijd met elkaar aan op het Grand Prix-circuit van 5,9 kilometer. Nissan pro-coureur Alex Buncombe toonde zich ook opvallend snel in GT6™, terwijl de rollen werden omgedraaid voor ex-Formule 1-coureur Vitantonio Liuzzi, GP2-coureur Josel Kral, touring car- en Dakar-expert Tim Coronel, British Touring Car-coureur Paul O’ Neill, sportautocoureur Gonçalo Gomes en voormalig kart-kampioen Tiff Chittenden. Zij kregen Gran Turismo-advies van de GT Academy-deelnemers.

Alle deelnemers konden rustig slapen slapen, want er zouden geen eliminaties plaatsvinden vandaag.

 

UITSPRAKEN VAN DE DAG


Jérémy Bouteloup (Frankrijk)
Vanochtend reden we met de Nissan 370Z over het Stowe Circuit en zagen we op basis van onze telemetriegegevens wat we goed en minder goed deden. Heel handig omdat ik zo kan zien waarop ik me moet richten in volgende uitdagingen. Ik was gekoppeld aan gelijkwaardige concurrenten, maar mijn prestaties vielen me tegen; ik kan veel beter. Vanochtend ging het het slechtst tot nog toe. Desondanks heb ik het ongelofelijk naar mijn zin hier op Race Camp en ik hoop dat ik er tot het einde bij mag zijn.

Jani Vilen (Finland)
Vanochtend reden we zo’n twintig minuten rond in onze 370Z’s op het Stowe Circuit. Dat was leuk, maar we deden het met een reden. We reden om gegevens te verzamelen die ons kunnen vertellen op welke punten we moeten verbeteren. Ik vond het heerlijk om zo hard als ik kon te rijden met het idee dat ik nóg harder kan. Ook hadden we een verkeersproef, een race van drie rondes waarin we zo veel mogelijk auto’s moesten inhalen. Zonder rijhulp in de regen rijden met een GT-R was erg moeilijk. De vorige keer reden we in droge omstandigheden, maar een nat wegdek was compleet anders.

Jesper Pedersen (Denemarken)
Het was goed om mijn telemetrie-analyse van de eerste uitdaging te bekijken. Het ging een stuk beter nadat we de gegevens hadden doorgenomen. De tweede uitdaging, de verkeersproef, ging bij mij een stuk minder goed. Ik vond het moeilijk de grens op te zoeken op het natte wegdek en het kostte me twee van de drie rondes om te wennen. Ik kon maar één auto inhalen en daar ben ik absoluut niet blij mee. Race Camp zelf is veel beter dan ik had verwacht. De uitdagingen zijn zo vet dit jaar, dat had ik me echt niet kunnen voorstellen. Ik vind het gebrek aan voorbereiding het moeilijkst; pas vijf minuten voor een uitdaging krijgen we te horen wat de bedoeling is. We doen zo veel elke dag en weten nooit wat er gaat komen, dus ik probeer niet te veel vooruit te kijken en hoop dat ik het gewoon goed doe.

Judicael Lagrange (Frankrijk)
Vandaag ging erg goed, al was ik net iets beter op een droog circuit. Met de GT-R op een nat wegdek rijden was een stuk moeilijker. Ik heb wel het idee dat ik er steeds beter in word en blijf worden. Race Camp is een waanzinnige ervaring. De mogelijkheid dat mijn hele leven op zijn kop komt te staan omdat ik misschien professioneel racecoureur word is fantastisch. Ik probeer alles te geven om de beste te worden. Het is een heel belangrijk moment in mijn leven en een onvergetelijke ervaring. Het moeilijkste deze week was de GT-R-uitdaging van vandaag. Professionele coureurs inhalen is nooit makkelijk, maar al helemaal niet in de regen. Maar die ervaring maakt me alleen maar beter in de toekomst.

Adam Suswillo (Verenigd Koninkrijk)
Race Camp vergt mentaal het uiterste van je, omdat je er de hele dag mee bezig bent. Je wordt wakker en denkt aan de eliminaties en de uitdagingen die je gaat krijgen, en je gaat slapen met diezelfde gedachten. De eerste paar dagen werd ik gerangschikt als beste van alle Britse coureurs, maar de laatste dagen heb ik het wat moeilijker. Dankzij de psychologietraining van vandaag ben ik weer gefocust, haal ik het positieve uit de uitdagingen tot nu toe, en kijk ik weer uit naar de rest van de competitie. Ik doe mijn uiterste best, maar wil absoluut niet vergeten te genieten van de prachtige ervaring.

René Arnoux (Frans jurylid)
We zijn heel blij met de overgebleven vier Franse jongens, maar vandaag waren ze te langzaam. Professionele coureurs inhalen met de krachtige Nissan GT-R was erg moeilijk, zeker in deze gladde en verraderlijke omstandigheden. Hoe dan ook, elke dag wordt het moeilijker dus ze moeten een tandje bijschakelen. Ik vind de GT Academy-competitie heel erg leuk, want het brengt de menselijke kant in de autosport naar boven. Voor mij is het interessant om de kandidaten als mens te benaderen, hun motivatie te achterhalen en de beste manier te vinden waarop ik ze kan helpen. Ik ben trots dat ik dit mag doen en dat ik alle moeilijke beslissingen mag nemen, want er staat zo veel op het spel bij het vinden van de GT Academy-kampioen.