Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

Ferrari 500 Mondial wint Gran Turismo Trophy

Op 19 augustus vond het 62e Pebble Beach Concours d'Elegance plaats in het Amerikaanse Pebble Beach. Gran Turismo-producer Kazunori Yamauchi reikte de jaarlijkse Gran Turismo Trophy uit aan de Ferrari 500 Mondial Pininfarina Coupe (chassisnummer 0422MD) uit 1954.

Er bestaan verschillende versies van de Ferrari 500 Mondial, maar de auto die uiteindelijk met de prijs aan de haal ging is een Pininfarina Berlinetta (coupé). Het is een van de twee wagens die speciaal voor de Tour de France Automobile van 1954 zijn gemaakt.
Onder de gewelfde motorkap ligt een tweelitermotor met dubbele bovenliggende nokkenassen in een viercilinderconfiguratie met het oog op gewichtsbesparing. De motor, ontworpen door de beroemde ingenieur Aurelio Lampredi, is gebaseerd op de krachtbron die werd gebruikt voor de F2 Grand Prix in 1952 en levert een indrukwekkende 170 pk bij 7000 tpm. De carrosserie wordt gedragen door een stalen buizenframe en voor de ophanging is gebruikgemaakt van een De Dion-as voor een beter weggedrag. Aan het ranke voorkomen van deze auto kun je de vooruitstrevende technologieën van destijds aflezen.

De 500 Mondial slaagde er niet in de Tour de France Automobile te winnen, maar werd in perfecte staat bewaard, zodat hij ook nu nog kan worden bewonderd. Twee jaar na de race van 1956 verhuisde de auto naar de garage van zijn tweede eigenaar, waar hij ruim 46 jaar heeft gestaan. In 2002, nadat de heer en mevrouw Shirley achter het bestaan van de auto waren gekomen, moesten en zouden ze hem bemachtigen. De auto had wonderlijke omstandigheden overleefd, en het paar aarzelde niet om hem mee te nemen naar Pebble Beach, waar hij direct in de prijzen viel.

De Ferrari 500 Mondial Pininfarina Coupe zal zijn opwachting maken in een toekomstige versie van Gran Turismo. We kunnen niet wachten op de dag waarop iedereen dit meesterwerk uit het gouden tijdperk van de sportwagens op de staart kan trappen.

De prestigieuze Best of Show-prijs van Pebble Beach Concours d'Elegance ging dit jaar naar de Mercedes-Benz 680S Saoutchik Cabriolet uit 1928.