Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

De winnaar van de Gran Turismo® Trophy: de Bertone B.A.T. 1

Op 15 augustus, tijdens de zestigste editie van het Pebble Beach Concours d'Elegance, riep producer Kazunori Yamauchi de Abarth 1500 Biposto Bertone B.A.T. uit 1952 tot winnaar van de Gran Turismo® Trophy.

De B.A.T.-auto's uit de jaren vijftig kwamen uit de koker van de Italiaanse carrosseriebouwer Bertone. In de betere gesprekken over stroomlijn mogen deze legendarische wagens niet ontbreken. B.A.T. staat voor Berlinetta Aerodinamica Tecnica, oftewel 'experimentele gestroomlijnde coupé'. Alfa Romeo's B.A.T. 5, B.A.T. 6 en B.A.T. 7 zijn beroemd geworden, maar met deze Abarth 1500 Biposto luidde het begin van deze reeks in.

Het ontwerp was van de geniale designer Franco Scaglione, destijds werkzaam voor Bertone. Hij gaf het model een ongekende stroomlijn mee, maar werkte tegelijkertijd aan een uniek karakter en een nieuwe look. De drie koplampen en de uitstekende delen aan de voor- en achterkant waren uniek, en de vorm van de achterlichten deed denken aan een staartvin. Scaglione had luchtvaarttechniek gestudeerd, en later bleek zijn ontwerp het uitstekend te doen in de windtunnel. Achteraf werd hij dan ook bejubeld vanwege het "voorspellen van de luchtstroom".

Er is maar één Abarth 1500 Biposto gemaakt, het exemplaar dat werd tentoongesteld tijdens de autoshow van Turijn in 1952. Dat kwam vervolgens in handen van het Amerikaanse automerk Packard, waarna het verdween van het internationale autotoneel. Deze historische auto werd perfect gerestaureerd door de Brit Chris Drake, die hem vervolgens tentoonstelde op Pebble Beach, waar de auto in het zonnetje werd gezet.

De Delage D8S De Villars Roadster uit de Patterson Collection uitgeroepen tot beste auto van de show.

Het Concours d'Elegance op Pebble Beach:

Elk derde weekend van augustus vindt op het terrein van de golfbaan Pebble Beach het meest prestigieuze historische auto-evenement ter wereld plaats. Tijdens dit weekend vult de achttiende hole zich met autofans uit alle hoeken van de wereld.
De Gran Turismo Trophy begon in 2008 als de Polyphony Digital Trophy en keerde in 2010 voor de derde keer terug.