Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

Speel als een Prof!

De GT Academy 2011-tijdrit is nu beschikbaar! Als je nog geen tijd hebt neergezet, download dan de nieuwste GT5-update en meld je aan op gran-turismo.com. Voor de laatste informatie ga je naar de Facebook-pagina van GT Academy op www.facebook.com/gtacademy of volg ons op Twitter!

GT Academy-winaars en thans professionele coureurs Lucas Ordóñez (Spanje) en Jordan Tresson (Frankrijk) geven tips voor een succesvolle deelname aan de GT Academy-tijdrit in Gran Turismo® 5 op PlayStation®3.

Net als een jaar eerder kwamen in 2010 de dromen van een virtuele racer uit, en in 2011 keert de prestigieuze GT Academy voor de derde keer terug. De virtuele en de echte racewerelden komen samen en bieden één gelukkige winnaar de kans om een droomcarrière als profcoureur te beginnen. Om de ultieme prijs in de wacht te slepen, nemen gamers uit zes Europese regio's het onderling tegen elkaar op tijdens een spannende tijdrit in Polyphony Digitals realistische racegame Gran Turismo® 5 op PlayStation®3. De beste twintig deelnemers van elk regionaal klassement kwalificeren zich voor de regionale finales, waar ze een plekje kunnen bemachtigen op het internationale Race Camp om vervolgens uit te groeien tot de nieuwe Lucas Ordóñez of Jordan Tresson. Niet de minsten, vooral als je bedenkt dat Lucas Ordóñez dit jaar namens Nissan meedoet aan de 24 uur van Le Mans. Hier volgen tips en trucs van de voormalige kampioenen om je klaar te stomen voor de tijdritfase van GT Academy.

Een goede voorbereiding...

Als je een concurrerende tijd wilt neerzetten tijdens een tijdrit, moet je je mentaal voorbereiden op een rit van twee uur zonder pauze. Zelfs als je weet dat je vandaag niet snel bent of dat het gevoel er even niet is, kan het geen kwaad om wat ronden te rijden. Zo hou je het gevoel met de auto en het circuit. Je kunt beter een kwartier of een halfuur oefenen dan twee dagen niets doen. Als je een stuur en pedalen hebt, kun je volgens Lucas het beste je schoenen uitdoen, en van Jordan mogen ook je sokken uit. Zo kun je nog directer reageren. Beide coureurs raden het bumperzicht aan, omdat je dan een vrij uitzicht op het wegdek hebt.

Het kan handig zijn om tijdens je eerste paar ronden de ideale lijn aan te zetten. Begin echter na de derde of vierde ronde met het aftasten van de grenzen en experimenteer met je eigen racelijn.

Het juiste ritme

Jordan legt uit dat het bij races van meerdere uren noodzakelijk is om in een ritme te geraken. Rij volledige ronden, zelfs als je weet dat je langzamer bent dan de vorige keer. Als je telkens opnieuw begint, leer je alleen het eerste deel van het circuit kennen. Hoe verleidelijk het ook is om te herstarten na een foutje in de eerste twee bochten, je moet er niet aan denken wat er gebeurt als je bezig bent met een snelle ronde terwijl je de laatste sector al twintig minuten niet meer hebt gezien!

Techniek

Je rijstijl en je techniek zijn belangrijk als je tienden van seconden van de snelste tijd moet afschaven. Als je weet welke versnelling het beste is voor een bepaalde bocht, kun je veel tijd winnen. Maar hoe kom je daar achter? Volgens Lucas, die inmiddels uit zijn eigen race-ervaring kan putten, moet je bij twijfel tussen de derde en de vierde versnelling altijd kiezen voor de vierde. Hou halverwege de bocht het toerental bij minimale snelheden in de gaten. Zoek zelf naar de beste versnelling, maar onthoud dat je minder wielspin hebt bij het verlaten van de bocht als je in een hogere versnelling zit. Jordan voegt eraan toe dat het handig kan zijn om vroeg te schakelen, vooral bij het uitaccelereren na scherpe haarspeldbochten en trage chicanes.

Wat racelijn betreft raadt Lucas het aan om de gehele baanbreedte te gebruiken, van de buitenkant tot de binnenkant. Experimenteer met vroeg en zorgvuldig remmen tot aan de apex en geef vervolgens vroeg gas, waarbij je een racelijn kiest die je in staat stelt zo snel mogelijk volgas te geven.

Het maximaal haalbare

De coureurs zijn het erover eens dat je nooit het maximaal haalbare eruit krijgt. Er zijn altijd wel plekken waar je tijd verliest, al is het maar 0,001 seconde. Aanvankelijk zit je misschien drie tot vier seconden boven de snelste tijd, maar al na een paar weken kan het om tienden en honderdsten van seconden gaan. Als het je na een uur niet lukt om je snelste tijd te verbeteren, zit je waarschijnlijk aan je top.

Maar wat als de zenuwen toeslaan met nog twee bochten te gaan tijdens een fantastische ronde? De druk neemt toe, je hartslag slaat op hol en voor je het weet verpest je de ronde. Lucas benadrukt hoe belangrijk het is om kalm te blijven, vertrouwen in je rijvaardigheid te hebben en te onthouden dat je nog kansen genoeg zult krijgen. Hoe meer je oefent, des te meer zelfvertrouwen je opbouwt. En dat komt altijd van pas.

Beter goed gejat...

Tijdens de tijdritfase van GT Academy zijn de herhalingen van de toptijden voor iedereen beschikbaar. Op die manier leer je de beste racelijnen door de technische bochten en pik je de meest geschikte rempunten mee. Je kunt de herhalingen niet alleen bekijken, maar ook downloaden. De topronde verschijnt dan als ghostwagen op het circuit.

Jordan en Lucas zien zowel voor- als nadelen in het racen met ghosts. Als je de ghost af en toe inschakelt na lastige bochten krijg je een idee hoe goed je bezig bent. Tijdens de tijdritfase is dat een nuttige tactiek. Maar als je de ghost constant mee laat racen en hij rijdt de hele ronde achter je, dan kan dat de druk vergroten en moet je je zenuwen echt in bedwang houden! Lucas geeft dan ook het advies om de ghost niet meer te gebruiken zodra je rondetijden ergens op beginnen te lijken.

Als je op de hoogte wilt blijven van nieuws en aankondigingen kun je terecht op de Facebook-pagina van GT Academy: www.facebook.com/GTAcademy