Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Speciale functies

De laatste informatie over Gran Turismo® 5 van gamescom 2010 (6/6)

Het verhaal achter de auto's van GT5:
Het Lamborghini Miura Bertone prototype
 
Het schokkende debuut van de Miura

Tijdens de Turin Auto Show van 1965 stond er in een hoek van de Lamborghini-stand een chassis dat nog niet eens was uitgerust met een carrosserie. Op de kale structuur waren de stuurinstallatie en de motor geplaatst, maar verder niets. Toch was het duidelijk dat het om een volbloed sportwagen ging, het neusje van de zalm op autosportgebied. In die tijd waren sportauto's vrijwel altijd uitgerust met een middenmotor, maar de twaalfcilinder op dit chassis bevond zich achter de coureur en was bovendien dwarsgeplaatst! Nog meer verbazing wekte Lamborghini een jaar later tijdens de Autosalon van Genève. Daar werd de Miura getoond, een prototype met een vloeiend lijnenspel, wat men doorgaans associeerde met achterwielaangedreven sportwagens. Het design was van de toenmalige hoofdontwerper van Bertone, Marcello Gandhini. De naam Miura verwijst naar de eigenaar van een beroemde vechtstierenranch in Spanje.

De unieke koplampen klappen omhoog als ze aan staan.
Het ontwerp van de 'knock-on'-wielen is zeer complex.
 
Op weg naar de commerciële release

Op dat moment was de Miura slechts een studiemodel voor Lamborghini. Maar na zijn debuut op de Autosalon van Genève bleek de belangstelling zeer groot, waardoor Ferruccio Lamborghini besloot om de wagen in productie te nemen. Zo ontstond de productieversie van de Miura, naast de De Tomaso Vallelunga een van de roemruchte voorlopers van middenmotorsupercars. Maar het unieke design van de productieauto leverde problemen op tijdens de ontwikkeling van de Miura. Doordat het gewicht vooral op de achterwielen steunde, vielen de rijeigenschappen tegen. Bovendien leverde de achter de stoelen geplaatste motor veel motorlawaai en hitte op.

De problemen stapelden zich op. Gian Paolo Dallara, die later furore maakte als F1-constructeur, was de hoofdtechnicus van de ontwikkeling van de Miura. Hij loste de problemen een voor een op, net zoals dat gebeurt bij reguliere productieauto's. De vroegste versies van de Miura P400 waren uitgerust met een 4.0-liter twaalfcilinder die 350 pk leverde. Naarmate de machine evolueerde, werden de prestaties verbeterd. Zo leverde de P400S 370 pk en de uiteindelijke P400SV maar liefst 385 pk. Bovendien viel er over de stabiliteit aan de achterkant niets meer te klagen.

 
Een zeldzaam prototype

In maart 1967, toen de eerste Miura's aan de klanten werden geleverd, ging er een geel exemplaar naar een Amerikaanse koper. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een gewone P400, maar als je goed kijkt, zie je dat de rijhoogte zo'n 2,5 cm lager is. Daardoor zag de toch al vrij lage carrosserie er nog vervaarlijker uit. Dit was een van de slechts twee prototypen van de Miura. De gelukkige eigenaar was J.W. Marriot, de oprichter van de wereldberoemde hotelketen Marriot International.

Het prototype valt op door de lagere rijhoogte.
De Miura is vooral zo breed vanwege de dwarsgeplaatste twaalfcilinder.
 
Neem plaats achter het stuur van de geschiedenis

Helaas is het andere prototype verloren gegaan tijdens het testen. Marriots versie is dus het enige overlevende prototype van de Miura. Gran Turismo® 5 heeft deze superzeldzame auto in oorspronkelijke staat hersteld. Kruip achter het stuur van het prototype en ontdek de ambitieuze Lamborghini Miura in zijn meest pure vorm.