Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Chaparral Racing 2X Vision GT Concept: LA Auto Show Unveiling | Chevrolet
FILM AFSPELEN

FILM AFSPELEN

Event-verslag

Chevrolet onthult de Chaparral 2X Vision Gran Turismo

Op 19 november, vooruitlopend op de Los Angeles Auto Show, heeft Chevrolet een 1:1-model onthuld van de Chaparral 2X Vision Gran Turismo. De auto, die zich niets aantrekt van de grenzen van de moderne auto, verschijnt tijdens de feestdagen in een update voor de exclusieve PlayStation®3-game Gran Turismo 6. Vanaf dat moment kan iedereen het unieke rijgevoel van deze revolutionaire auto beleven.

Chaparral staat bekend om de productie van grensverleggende racewagens die stuk voor stuk voor een revolutie zorgden in de autosport. Het bedrijf uit Texas begon ruim 45 jaar geleden een samenwerkingsverband met Chevrolet Research & Development en ontwikkelde methoden en materialen die nu als standaard gelden in de racerij, maar ook in productievoertuigen. De samenwerking resulteerde niet alleen in bijvoorbeeld zelfdragende carrosserieën van composietmateriaal, lichtgewicht aandrijfsystemen, automatische raceoverbrengingen en progressieve, actieve aerodynamica, maar ook de revolutionaire technologie waarbij rijgegevens op afstand worden gemeten. Ook vandaag de dag blijft Chevrolet raceprogramma's gebruiken om nieuwe technologieën en materialen te testen en ontwikkelen.

De hoogtepunten van de Chevrolet Chaparral 2X Vision Gran Turismo, erfgenaam van het revolutionaire merk, zijn de styling en de aandrijflijn. De krachtbron van deze auto is namelijk een uniek laservoortstuwingssysteem. De centraal geplaatste lasereenheid produceert een laserstraal die wordt gefocust en zo een schokgolf creëert, waardoor deze extreem lichte bolide wordt voortbewogen. De door laser en lucht aangedreven generator is goed voor 900 pk en een topsnelheid van 384 km/u en een sprint van 0-96 km/u in 1,5 seconde.

Deze nooit eerder vertoonde aandrijving hangt samen met de de unieke positie van de coureur. Tijdens het rijden lig je bijna volledig plat richting de voorkant terwijl alle ledematen naar de wielen wijzen. Het laservoortstuwingssysteem en de ophanging zijn gespiegeld aan de coureurspositie geplaatst, wat een actieve, futuristische bediening van de aerodynamica mogelijk maakt.

De aerodynamica kan worden aangepast aan de richting van de schokgolf, waardoor een grote achtervleugel overbodig is. Daardoor kon het gewicht van de carrosserie van de Chaparral 2X Vision Gran Turismo zeer beperkt worden gehouden. Ook het dashboard van de auto is minimaal: de meters worden geprojecteerd op het vizier van de coureurshelm.

“De Chaparral 2X Vision Gran Turismo is een brutale en ambitieuze visie die een nieuw publiek laat kennismaken met de manier waarop de ingenieurs- en designteams van Chevrolet de grenzen van het mogelijke oprekken en de technologie van morgen verkennen”, aldus Clay Dean, Executive Director Advanced Design. “Ook is de wagen een ode aan een unieke samenwerking die revolutionaire technologieën heeft voortgebracht die we tegenwoordig terugzien op het circuit en op de weg.”

Frank Saucedo, de teamleider van het concept: “De wagen is tot stand gekomen in een regelloze sfeer waarbij designers en testingenieurs werden uitgedaagd om de meest extreme sensaties mogelijk te maken. Net als de originele Chaparrals van tientallen jaren geleden is het design van de Chaparral 2X Vision Gran Turismo doordrongen van geavanceerde luchtvaarttechnologieën die voor ongelooflijke prestaties zorgen. Zie het als een combinatie van een wingsuit die door de lucht glijdt en een racewagen. Met een wingsuit bedien je het dunne materiaal met handen en voeten, en in deze auto bedien je de stroomlijn op dezelfde manier. De Chaparral 2X is in alle opzichten een race-wingsuit die laag boven de grond vliegt."

Het 1:1-model van de Chevrolet Chaparral 2X Vision Gran Turismo wordt onthuld tijdens de Los Angeles Auto Show die tot 30 november wordt georganiseerd in het LA Convention Center.