Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

Winnaar Europese GT Academy 2014 bekend

Silverstone – 6 augustus 2014: Het Europese NISMO PlayStation® GT Academy Race Camp 2014 kende vandaag een spannende slotdag op het Britse circuit van Silverstone. De 22-jarige Gaëtan Paletou uit de Franse plaats Barzun is uitgeroepen tot kampioen. Vanaf nu zal hij vier maanden lang een van de meest geavanceerde en succesvolle trainingsprogramma's voor coureurs ter wereld doorlopen. Dit natuurlijk ter voorbereiding op zijn deelname met het raceteam van Nissan NISMO aan de internationale 24-uursrace van Dubai, in januari.

Nu heeft Gaëtan Paletou de kans om te laten zien dat hij het in zich heeft om een NISMO Athlete te worden. Hij zal voor Nissan over de hele wereld racen, net als zijn voorgangers Lucas Ordóñez (nu actief in de Japanse Super GT) en Jann Mardenborough (winnend coureur in het zware GP3-kampioenschap, een opstapklasse voor de Formule 1).

Gaëtan won zijn plek op Race Camp ten koste van de honderdduizenden Gran Turismo®-gamers die in heel Europa meededen aan de competitie. Na het winnen van de nationale finale ging hij door naar Silverstone als een van de zes Franse vertegenwoordigers, samen met 41 andere Europese deelnemers uit twaalf landen, verdeeld over zeven regiogroepen.

Acht dagen lang werden de deelnemers zwaar op de proef gesteld, zowel op als naast het circuit. Onder het toeziend oog van de beste race-instructeurs en mentoren ter wereld raceten ze met verschillende Nissans, waaronder de machtige GT-R, de 370Z Nismo en de 370Z. De groepen vormden stuk voor stuk een hechte band met hun regionale juryleden, die tegelijk optraden als mentoren. Zij moesten uiteindelijk bepalen wie er uit de competitie werd geëlimineerd.

De deelnemers werden niet alleen beoordeeld op basis van hun circuitprestaties. Zo ondergingen ze een reeks uitdagingen zoals een modderige hindernisbaan, stockcarraces met Nissan Micra's, een pitstoptest met de Nissan Juke Nismo, gymkhana-confrontaties, buggyraces, een verkeersuitdaging met de Nissan GT-R, een rechtstreekse confrontatie tijdens een achtervolgingsrace met een Nissan 370Z en een speciale race met de juryleden, onder wie de voormalige F1-coureurs René Arnoux en Dani Clos, Rob Barff, Tim Coronel en GP2-sterren Luca Filippi en Josef Kral.

De eliminaties leidden uiteindelijk tot de finale van vandaag. Elk jurylid moest een keuze maken uit zijn twee beste coureurs: slechts één van hen mocht plaatsnemen achter het stuur van de raceklare 370Z tijdens een race van acht ronden op Silverstone International Circuit. Na de kwalificatiesessie werden nog twee coureurs geëlimineerd, waardoor er vijf naar de race doorgingen.

De race zelf was van meet af aan tumultueus. Al in de eerste bocht gingen drie auto's zij aan zij, maar de Italiaanse coureur aan de buitenkant raakte zijn Belgische concurrent, die vervolgens de Portugese coureur aan de binnenkant raakte. Voor de Italiaan eindigde de race in het grind, terwijl de Iberiaanse coureur met moeite de pits bereikte. Gaëtan plukte er de vruchten van en pakte een grote voorsprong die hij niet meer uit handen gaf. De Britse coureur Karl Chard leek tweede te worden, maar nadat hij een versnelling miste, werd hij ingehaald door de Belg Cedric Wauters.

Na een verhit juryberaad moest ervaren GT Academy-hoofdjurylid en ex-coureur Johnny Herbert de knoop doorhakken. Op het Silverstone Grand Prix-podium maakte hij zijn beslissing bekend, vergezeld door Gran Turismo-maker en president van Polyphony Digital Inc. Kazunori Yamauchi en NISMO Global Head of Brand, Marketing & Sales Darren Cox, die de prijzen mochten uitreiken.

“Het is niet te geloven”, aldus een extreem gelukkige Gaëtan. “Ik was zo blij dat ik de race had gewonnen, maar ik had nooit gedacht dat ik GT Academy zou winnen. Het is heel bijzonder voor mij en mijn vrienden die me hebben gesteund. Het is een prachtige ervaring geweest. Een lange, zware week met veel concurrentie, dus ik ben er trots op dat ik heb gewonnen. Nu moet ik zo doorgaan om de volgende stap te maken.”