Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

Twee GT Academy-winnaars finishen als vierde in Le Mans

Op 22 en 23 juni 2013 werd de 24-uursrace van Le Mans op het Circuit de la Sarthe voor de negentigste keer verreden, en de twee GT Academy-winnaars die meededen namens het Britse Greaves Motorsports bemachtigden de 4e plaats in de LMP2-klasse en de 10e plaats in het algemeen klassement.

De GT Academy-winnaars die aan de start verschenen waren Lucas Ordóñez en Jann Mardenborough. Het team werd aangevuld door Michael Krumm. In de LMP2-klasse waarin ze uitkwamen wordt hun Nissan-motor steeds meer gerespecteerd. Dit jaar waren 15 van de 22 auto's in deze klasse uitgerust met de VK45DE-motor van Nissan. Dat gold natuurlijk ook voor de auto met nummer 42 van Greaves Motorsport met de GT Academy-winnaars achter het stuur, in combinatie met een doorontwikkeld chassis van Zytek.

Dit jaar zorgde het weer op Le Mans voor aanhoudende problemen en werd er al vanaf de kwalificatiesessies volop met de rode vlag gewapperd. Daardoor zagen vele teams geen kans hun rondetijden te verbeteren. Ook de auto met nummer 42 was hiervan de dupe, wat resulteerde in een achttiende startplek, in de negende rij.

Op zaterdag om 15.00 uur ging de race van start. Het bleef regenachtig en er gebeurden meerdere ongelukken, waarbij telkens de safety car moest komen opdraven. De twee Morgan-Nissans van Oak Racing gingen aan kop in de LMP2-klasse. Ze reden de perfecte race en hadden vanaf het begin plaatsen 1 en 2 in handen. Uiteindelijk bekroonden de coureurs hun goede optredens met de overwinning.

Ondertussen schoof de auto met nummer 42 van Greaves Motorsports steeds een plekje op en bedwong het team de lastige omstandigheden. Om 23.00 uur, acht uur na de start van de race, bemachtigden onze jongens de derde plaats in hun klasse, vlak achter de twee Morgan-Nissans: het podium was in zicht.

Maar ze kregen hevige concurrentie van de wagen met nummer 26 van G Drive Racing (Oreca 03 – Nissan). Ruim tien uur bleven ze auto 26 voor. De twee wagens bleven hun rondetijden verbeteren tijdens hun bloedstollende strijd om de derde plaats. Maar op zondag de 23e rond 11.00 uur, met nog vier uur op de klok, keerde het tij en haalde nummer 26 de auto met nummer 42 in. Het gevecht ging door, maar het team slaagde er niet in hun rivaal terug te pakken. Daardoor eindigde het team als vierde in zijn klasse.

Hoewel ze het podium op een haar na hadden gemist, zal het GT Academy-duo vertrouwen putten uit het feit dat ze een volledige 24-uursrace hadden uitgereden zonder fouten of problemen, terwijl het noodlot om hen heen veelvuldig toesloeg. Voor Jann Mardenborough, die dit seizoen kennismaakte met downforce in F3-wagens, was zijn eerste Le Mans-ervaring een groot succes. Maar bovenal is eens te meer bewezen hoe succesvol het GT Academy-programma is.

Hun gevecht zet zich nu voort, dus hou de verdere ontwikkeling van de GT Academy-coureurs in de gaten. Overigens ging de strijd in de LMP1-klasse net als vorig jaar tussen de hybriden van Audi en Toyota, waarbij de auto met nummer 2 van Audi Team Joest R18 uiteindelijk aan het langste eind trok.