Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Making of Bugatti Vision Gran Turismo
FILM AFSPELEN

FILM AFSPELEN

Vision Gran Turismo

Studiemodel Bugatti Vision Gran Turismo onthuld tijdens IAA van Frankfurt

Vooruitlopend op de IAA van Frankfurt, die vanaf 17 september plaatsvindt in Frankfurt, heeft Bugatti de Bugatti Vision Gran Turismo onthuld. Deze auto komt exclusief naar Gran Turismo van PlayStation®.

Nu alle 450 exemplaren van de Veyron zijn verkocht, luidt de Bugatti Vision Gran Turismo een nieuw hoofdstuk van de geschiedenis van het luxemerk in, dat zal leiden tot de onthulling van de nieuwe supersportauto van Bugatti. Het design van de Bugatti Vision Gran Turismo is een eerbetoon aan Bugatti's prachtige racetraditie uit de jaren 1920 en 1930, met name de overwinningen tijdens de 24-uursraces van Le Mans. Onder de motorkap ligt hypermoderne autosporttechnologie. Tegelijkertijd is het virtuele project een voorproefje van de toekomstige designtaal van Bugatti.

"De Bugatti Vision Gran Turismo is de eerste fase van Bugatti's nieuwe reis die volgt op het afgesloten hoofdstuk van de Veyron en in de nabije toekomst leidt tot de onthulling van de volgende supersportauto van Bugatti", aldus Wolfgang Dürheimer, President van Bugatti Automobiles S.A.S. "We hebben de Veyron in een beperkte oplage van 450 exemplaren geproduceerd die nu stuk voor stuk in handen zijn van trotse autoconnaisseurs", verklaart de president van Bugatti. "Maar onze fans, die dol zijn op het merk en ons al jaren wereldwijd steunen, zijn oneindig veel talrijker. Dit project is onze dankbetuiging aan hen voor hun loyaliteit en enthousiasme."

"Ik heb het team van Bugatti ontmoet en de manier waarop ze omgaan met beperkingen en hoe ze grenzen verleggen lijkt veel op de werkwijze van Gran Turismo”, aldus Kazunori Yamauchi, President van Polyphony Digital. “Voor ons aanbod in Gran Turismo is de Bugatti Vision Gran Turismo een grote aanwinst. Het is een adembenemende en coole auto en ik ben er trots op dat hij in de game zit.“

De historische inspiratie voor de moderne virtuele raceauto voor Vision Gran Turismo werd in het bijzonder geput uit de Bugatti Type 57 Tank en zijn overwinningen tijdens de 24-uursraces van Le Mans in 1937 en 1939. De Bugatti Vision Gran Turismo is uitgevoerd in de klassieke twee kleuren blauw van de Type 57 G Tank, de winnende auto in 1937, waarmee hij verwijst naar de kleuren van de historische Franse raceauto's uit die tijd. Blauw is sinds die periode dé kleur van Bugatti.

"Le Mans heeft het design van de virtuele raceauto voor Vision Gran Turismo op twee manieren beïnvloed", vervolgt Achim Anscheidt, hoofd van het designteam van Bugatti. "Ten eerste door de geweldige overwinningen van Bugatti op dat circuit. Ten tweede omdat dit circuit met zijn lange rechte stukken tot op de dag van vandaag synoniem staat voor topsnelheid, waardoor het de ideale locatie is voor Bugatti om te laten zien waartoe een dubbelvoudig wereldrecordhouder in staat is." Sinds 2010 heeft Bugatti het wereldrecord in handen voor het snelste straatlegale voertuig, met een snelheid van 431,072 km/u. In 2013 voegde het merk daar de snelste productieroadster aan toe, met een snelheid van 408,48 km/u.

Bugatti-designers en -ingenieurs werkten nauw samen tijdens de ontwikkeling van de virtuele raceauto

Hoewel de Bugatti Vision Gran Turismo uitkomt in een klasse die wordt gekenmerkt door auto's die nauwelijks meer lijken op gewone wagens, met extreme designs die puur op prestaties zijn gericht, hechtte het designteam belang aan twee punten. Allereerst moest de virtuele auto eruitzien als een echte Bugatti en Bugatti's waarden van 'Art, Forme, Technique' omarmen, en ten tweede moest elk component een echte functie hebben. Daarom werd de virtuele raceauto in samenwerking met de ingenieurs van Bugatti ontwikkeld, op basis van hypermoderne racetechnologie en nauwkeurige aerodynamische analyses.

Florian Umbach, hoofd chassisontwikkeling van Bugatti, werkte met veel plezier aan het project. "Voor de Bugatti Vision Gran Turismo hebben we alles gedaan om de maximale prestaties mogelijk te maken, in tegenstelling tot bij onze productieauto. Daar staan comfort en besturingsgemak natuurlijk ook hoog in het vaandel." Alle vormen van luxe en comfort uit Bugatti's supercar voor de straat zijn dus overboord gegooid voor de Bugatti Vision Gran Turismo. Daardoor is de bolide veel lichter en heeft hij meer ruimte voor extremere aerodynamica en een nieuwe radiatorlay-out, speciaal ontworpen voor het virtuele circuit.

Toch is de technologie, net als het design, realistisch, aangezien het virtuele project is gebaseerd op Bugatti's nieuwste simulatiemodellen voor rijdynamiek en aerodynamica. De ingenieurs en de designers hebben zes maanden nauw samengewerkt aan het project. Daarnaast zorgden race-experts van de Volkswagen Group ervoor dat elk detail van de virtuele auto authentiek is.

"Voor de Bugatti Vision Gran Turismo waren mijn collega's en ik eindelijk verlost van de regelgeving waaraan wij als autodesigners ons natuurlijk elke dag moeten houden," vervolgt Umbach. "Het was een geweldig project zonder grenzen of compromissen. We waren alleen gebonden aan de veiligheidsregels van de FIA."

De ingenieurs hebben berekend dat de Bugatti Vision Gran Turismo op vier secties van de virtuele versie van Le Mans een snelheid van meer dan 400 km/u kan halen. "Door onze extreme snelheid op de lange rechte stukken konden we onze relatief trage bochten goedmaken. Op het virtuele circuit waren we even snel als de snelste LMP1-raceauto in het echt, die natuurlijk moet voldoen aan alle FIA- en ACO-regels, in tegenstelling tot onze auto", legt Umbach uit.
Om dat doel te bereiken is ook de Bugatti Vision Gran Turismo voorzien van een W16 en wordt het vermogen overgebracht op alle vier de wielen.

"De Bugatti Veyron is een supersportauto die een combinatie van schoonheid en ruwe kracht is, maar de Bugatti Vision Gran Turismo gaat puur voor prestaties", zegt Anscheidt. "Door zijn radicale en extreme design is hij een rasechte Bugatti voor het virtuele circuit."

“De laatste jaren worden er steeds meer vraagtekens geplaatst bij de bestaansredenen van studiemodellen, die geen toekomst zouden hebben", aldus Sasha Selipanov, hoofd Exterior Design Creative Development. "Maar sinds het begin van het project Vision Gran Turismo is die trend 180 graden gedraaid. Alle fabrikanten hebben veel werk en manuren in de VGT-auto's gestopt. In het verleden waren studiemodellen zeer geliefd, bijvoorbeeld ten tijde van de Futurama-tentoonstelling in 1939 en de Autorama tijdens de Detroit Auto Show in 1961. Ik ben van mening dat Vision Gran Turismo een van de meest vernieuwende bewegingen is van de laatste decennia in de auto-industrie.”

“Kijk maar naar de onvergetelijke, aantrekkelijke studiemodellen die de laatste paar jaar zijn verschenen", vervolgt Selipanov. "Wij vinden het een grote eer om deel uit te mogen maken van die beweging.”