World Series

Verhaal 5: De vriendschappen die voortkomen uit de GTWS

Aftellen tot de Gran Turismo World Series Showdown

De meeste fans van de Gran Turismo World Series (GTWS) kijken de races op hun apparaten, maar wat er achter de schermen gebeurt, ontgaat ze. Gran Turismo's internationale racekampioenschap brengt al zes jaar de meest getalenteerde GT-spelers uit alle hoeken van de wereld samen. En zoals dat vaker gebeurt onder gelijkgestemden zijn daar hechte vriendschappen uit voortgekomen.


"Ik ben bevriend geraakt met andere coureurs", aldus Jose Serrano. "In het algemeen kan ik het goed vinden met de andere Spaanse coureurs, vooral met Manu (Manuel Rodríguez) en Brea (Jose Brea). Maar ook met de coureurs uit andere landen, zoals Kylian Drumont uit Frankrijk en Angel Inostroza uit Chili, heb ik een fijne band."

De Japanse oudgediende Tomoaki Yamanaka zegt dat zijn beste vriendschappen zijn ontstaan door Gran Turismo te spelen met anderen.

"Die vriendschappen worden elk jaar sterker. Niet alleen online, maar ook offline, en dan vooral in Japan. Ik spreek veel andere spelers vaak privé, bijvoorbeeld tijdens een lunch of diner. Sterker nog, als we offline evenementen organiseren, zoals een kartwedstrijd, komen er soms wel 100 mensen opdagen", aldus Yamanaka.

Volgens Giorgio Mangano uit Italië is het leuk om samen te oefenen en te socializen met nieuwe vrienden, maar wordt het nooit echt hecht, vooral niet voor een toernooi.

"Ik ben vrienden geworden met vele andere coureurs van de World Series, met name Marco Busnelli, Marco Grasso, Patrik Blažan, Coque López en Mikail Hizal. Met sommigen train ik ook samen en af en toe praten we over een toernooi. Maar je moet oppassen met wat je zegt voor een race, bijvoorbeeld over je pace en strategie", aldus Mangano.

De spelers zijn afkomstig uit tientallen landen en gebieden, dus je zou verwachten dat de taal- en cultuurverschillen de communicatie beperken, maar volgens veel van de GTWS-deelnemers is dat niet het geval.

Het is me altijd gelukt om over de hele wereld veel vrienden te maken via de GTWS", vertelt Yamanaka. "Soms spreken we elkaars taal niet, maar tot mijn verrassing vinden we altijd wel een manier om toch te communiceren. Best wel bijzonder. Zo zie je maar hoe sterk Gran Turismo en de community zijn.

Het lijkt er inderdaad op dat de GTWS spelers over de hele wereld nader tot elkaar kan brengen, ongeacht hun nationaliteit, achtergrond of karakter. En dat kun je met eigen ogen zien door een live-evenement bij te wonen, zoals de World Series Showdown in Amsterdam op 11 en 12 augustus.

Verhaal 4: De locatie — Het Nederlandse Amsterdam De Gran Turismo World Series Showdown vindt dit jaar plaats in Amsterdam, de historische hoofdstad van Nederland. Amsterdam is een bruisende metropool met iets minder dan 1 miljoen inwoners. Het is een stad met een rijke geschiedenis en unieke gebruiken die je zelf moet ervaren in plaats van erover te lezen op internet. Amsterdam is gelegen in de provincie Noord-Holland en staat bekend om zijn vele grachten, waardoor het ook wel het Venetië van het Noorden wordt genoemd.