Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL

Škoda Vision Gran Turismo

Škoda Vision Gran Turismo

Filmpje(s)

Afbeeldingen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Autobeschrijving

Geïnspireerd door de indrukwekkende geschiedenis van Škoda Motorsport heeft het Škoda Design Team een visionaire studie ontwikkeld van een elektrische, eenzits racewagen: de Škoda Vision Gran Turismo. Het exclusief voor Gran Turismo gecreëerde concept is het debuut van Škoda in Gran Turismo. De Vision Gran Turismo knipoogt naar de Škoda 1100 OHC Spyder, een raceauto uit 1957 die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de prestigieuze 24 uur van Le Mans. De conceptcar is een modern eerbetoon aan deze legendarische auto die een immersieve en responsieve rijervaring belooft.
Het idee voor de Škoda Vision Gran Turismo ontstond in 2019, toen het designteam de iconische Škoda 1100 OHC onder de loep legde. Aanvankelijk twijfelde het team of ze voor een nieuwe versie van de originele 1100 OHC zouden gaan of een futuristische variant voor het digitale tijdperk. Na overleg met Chief Designer Oliver Stefani koos het Škoda Design Team voor een vernieuwende aanpak, met een fusie van verleden en toekomst.
Dit snelle prototype is een ode aan zijn legendarische voorganger, maar bevat ook de kenmerkende aspecten van Škoda’s designtaal, Modern Solid, zoals de T-vormige koplampen. De Vision Gran Turismo is beschikbaar met twee bestickeringen, waarvan de ene teruggrijpt op de beroemde Škoda 130 RS, een racewagen uit de jaren 1970, en de andere is geïnspireerd door de Vision 7S, een conceptcar die als de belichaming geldt van Škoda's Modern Solid-designfilosofie.
De slanke carrosserie van de Škoda Vision Gran Turismo bestaat uit duidelijke lijnen en hoeken, designelementen uit de Formule E. Het ontwerp is geoptimaliseerd voor een superieur weggedrag, dankzij de actieve aerodynamica. De gestroomlijnde body en de opvallende, adaptieve, tweedelige achtervleugel passen zich dynamisch aan de omstandigheden aan en vergroten de prestaties. De onafhankelijke wielophanging is voorzien van dubbele dwarsgeplaatste wieldraagarmen met klepstoters, gemonteerd in een carbon monocoque die zo uit de Formule E lijkt te komen. Dat zorgt voor een grote stabiliteit op hoge snelheden, extra horizontale stabiliteit en een lager zwaartepunt.
Het design van de Škoda Vision Gran Turismo draait om efficiency en hoogwaardig weggedrag. De auto beschikt over twee dubbele elektrische motoren die 272 pk leveren, een per as. Samen leveren ze een totaalvermogen van 1087 pk. De vierwielaandrijving met slimme koppelverdeling over beide assen zorgt voor een uitgebalanceerde en responsieve rijervaring. De soepele automatische overbrenging voegt daar een naadloze acceleratie aan toe.
Het design van de Škoda Vision Gran Turismo zorgt voor harmonie tussen het exterieur en het interieur, waardoor je het gevoel hebt een te worden met de auto als je plaatsneemt in de cockpit van de hypermoderne carbon monocoque.
Achter het stuur draait alles om technische precisie en een design waarin de coureur centraal staat. De zitpositie is, net als in de Formule 1, ergonomisch afgestemd op het lichaam van de coureur, wat voor optimaal comfort en controle zorgt. De invloed van Gran Turismo 7 is zichtbaar in het platte, futuristische stuur, dat een dominant designelement in het interieur vormt. Daarnaast is de Škoda Vision Gran Turismo uitgerust met sensoren die de bestuurder wijzen op voertuigen in de buurt, wat de kans op botsingen aanzienlijk verkleint. Verder is gebruikgemaakt van ultralicht titanium in het interieur en voor de pedalen, die zijn verankerd in de vloer en over titanium voetplaten beschikken, voor extra stabiliteit. Veiligheid staat voorop, en dus heb je als bestuurder de beschikking over een zespuntsgordel en word je omringd door een lichtgewicht kooi van carbon. Dit frame zorgt niet alleen voor een maximale stijfheid, maar optimaliseert bovendien de passieve veiligheid. De mix van topprestaties en veiligheid wordt nog eens onderstreept door de koolstofvezel stuurinrichting.

Gerelateerde links