Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

GT Academy 2012 Race Camp - Dag 7

Vrijdag 24 augustus 2012: De zes Europese Nissan PlayStation® GT Academy 2012-landskampioenen zijn vandaag voor het eerst het 5,9 km lange Grand Prix-circuit van Silverstone opgegaan in Nissan 370Z-racewagens. De uitkomst van de 20 minuten durende kwalificatiesessie bepaalde de startposities van de zaterdagrace van GT Academy, die plaatsvindt rond 15.00 uur Nederlandse tijd als onderdeel van het World Endurance Championship (WEC)-programma.

Na een aantal ronden begon het licht te regenen op het circuit. Net niet hard genoeg om de omstandigheden op de baan te beïnvloeden, maar wel hard genoeg om twijfel te zaaien bij de coureurs. Tegen het einde van de sessie ging het harder regenen, waarbij een aantal deelnemers slipten in hun enthousiasme om een goede tijd neer te zetten.

De resultaten van de kwalificatiesessie:

Wolfgang REIP (BEL)2’38.202 -
Hugo GONÇALVES (POR)2’38.289+0.087
Sébastien BERTRAND (FRA)2’39.373+1.171
Rolf UELTSCHI (SUI)2’39.780+1.578
Des FOLEY (IRE)2’40.044+1.842
Andrea COSARO (ITA)2’41.111+2.909
Mentor van de Benelux, Tim Coronel, ging naar huis na de sessie, maar zei: “Hij moet het zelf doen tijdens de race, ik kan hem nu niet meer helpen. Het is een goede gast met een sterke wil. Hij weet echt wat hij doet in de wagen. Gisteren zat ik met hem in een 370Z en scheurden we over het nationale circuit, waarbij ik me geen moment zorgen heb gemaakt. Hij rijdt veilig en snel en ik denk dat hij kans maakt op de winst morgen. Ik hoop het!

“Het racekamp was een ongelofelijke ervaring. Wat een operatie! Het is indrukwekkend en geeft een goed gevoel om met deze jongens te werken. Een programma als dit is goed voor de motorsport en ik heb een aantal geweldige mensen ontmoet.”

Na hun kwalificatiesessie werden de deelnemers ‘psychologisch geëvalueerd’ om te kunnen duiden hoe sterk hun wil is om te winnen en wat ze allemaal over hebben voor een racecarrière. Ze genoten daarnaast van een uitstapje naar de WEC-paddock voor een bezoekje aan Jordan Tresson en voor een kijkje in de Signatech Nissan-garage. Ze sloten de dag af met een fietstochtje over het Silverstone-circuit, waarbij Rob Barff zijn expertkennis met hen deelde.

Morgen volgen er eerst nog meer race- en fysieke uitdagingen op Stowe voordat ze aan de startpositie verschijnen van hun allereerste ‘echte’ race. De race wordt gereden voor de ogen van de in duurracen gespecialiseerde media en daarnaast wordt er veel publiek verwacht op Silverstone.

De race speelt een grote rol in de beslissing van de jury, maar de winnaar van GT Academy wordt uitgeroepen op basis van algehele prestaties gedurende de hele week, plus de ontwikkeling en de inschatting van het potentieel van elke deelnemer. De uitslag wordt naar verwachting een paar uur na de race bekendgemaakt.


 

Reacties van de deelnemers:

Wolfgang Reip (België)
Het was erg lastig op het natte circuit. In de bochten voelde je de achterkant uitbreken. Precies toen we de auto's ingingen begon het te regenen, en sommigen reageerden daarop. Het verschil is dat ik er meteen voor ging terwijl de anderen het rustiger aan deden. Ik heb er vertrouwen in. Ik moet nog veel dingen aanpassen en ik start vanaf poleposition.

Hugo Gonçalves (Portugal)
Het was surreëel om te beseffen dat ik op het F1-circuit van Silverstone aan het racen was. Het is waanzin. De reis van Gran Turismo naar hier was ongelooflijk en ik geniet er met volle teugen van. De sessie ging moeizaam, want de eerste druppels vielen toen ik het circuit op ging. Ik wist dat ik snel moest zijn omdat het circuit alleen maar natter zou worden. Een paar keer zat ik boven op de grens, de auto begon te schuiven en op een gegeven moment spinde ik zelfs. Het is weer een stap op weg naar een carrière als coureur. Volgens mij wordt het te gek morgen. Ik had de tweede tijd zonder er vol voor te gaan, dus ik heb veel vertrouwen in de race van morgen.

Sébastien Bertrand (Frankrijk)
Ik was derde in de kwalificatie vanmorgen, één seconde achter de nummers één en twee. Geen geweldige tijd dus, maar de derde plaats is best goed. Die jongens kunnen foutjes maken, dus ik moet consistent rijden, mijn best doen en mijn kans afwachten. Vanmiddag hebben we een mentale test gedaan om onze houding en onze wensen te onderzoeken. Erg interessant. Daarnaast hebben we Jordan Tresson ontmoet in de paddock van WEC.

Rolf Ueltschi (Zwitserland)
Het lukte me niet om ook maar één goede ronde neer te zetten. Ik maakte een of twee foutjes in mijn snelste ronde, maar het voordeel is dat ik weet waar het beter moet.
Ik heb zin in morgen. Het wordt mooi. Het is erg spannend, want het is mijn eerste race en het publiek en de camera's van de WEC zijn erbij.

Des Foley (Ierland)
Toen we de pits uitreden, kwamen we meteen in een regenbui terecht. Het circuit werd er niet echt slechter door, het was eerder een 'psychologische regenbui'. Zodra ik de druppels op mijn voorruit zag, nam ik gas terug. Ik begon goed en zat een paar ronden in de top twee, maar de anderen werden steeds beter. Ik zat maar tweehonderdste van een seconde van de vierde plaats, maar er is nog veel te doen voor morgen. Ik start als vijfde, dus het kan alleen maar beter. Eerst even slapen, dan komt alles goed. Het kon beter vandaag, maar in ieder geval heb ik niet de laatste plaats.

Andrea Cosaro (Italië)
Tijdens de kwalificatie had ik een probleem met de remmen. Ik kon niet remmen zoals ik wilde dus ik ging na de eerste ronde naar binnen om het uit te leggen aan de technici. Ze hebben even gekeken, maar konden niets doen. Ik stapte er overheen en werd elke ronde sneller, maar door de regen kon ik mijn positie niet verbeteren.