Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

GT Academy 2012 Race Camp - Dag 6

GT Academy 2012 maakt landskampioenen bekend

Donderdag 23 augustus 2012: Het Nissan PlayStation® Europese racekamp GT Academy 2012 heeft de landskampioenen bekendgemaakt. De zes kwalificeerden zich uit 830.000 Gran Turismo®-gamers uit heel Europa die meededen aan de wedstrijd. Vervolgens versloegen ze de snelste 32 in live nationale finales en vormden daarna 36 concurrenten die werden opgesplitst in zes landengroepen in het beroemde racekamp. De winnaars zijn:

FRANKRIJK ITALIË VERENIGD KONINKRIJK EN IERLAND
Sebastien BERTRANDAndrea COSARODes FOLEY (Ier)
IBERISCH SCHIEREILAND BENELUXZWITSERLAND, OOSTENRIJK, POLEN
Hugo GONÇALVES (Por)Wolfgang REIP (Bel)Rolf UELTSCHI (Zwit)
Deze zes doen nu mee aan de laatste twee dagen in het racekamp. Het World Endurance Championship (WEC) is neergestreken op Silverstone voor het weekend en twee voormalige GT Academy-winnaars doen daaraan mee in door Nissan aangedreven LMP2-wagens. De recente oogst aan PlayStation-gamers die de Academy volgt sluit zich bij hen aan en krijgt de ongelofelijke kans om in zes identieke Nissan 370Z ‘Group N’-wagens te racen om zich te kwalificeren en deel te nemen aan het zaterdagprogramma van WEC – een groot internationaal evenement.

De focus vandaag in het racekamp lag op de beroemde mentoren/juryleden die de kans kregen om tijd door te brengen met hun deelnemers om vervolgens een besluit te kunnen nemen. De mentoren reden samen met hun deelnemers in 370Z’s op het nationale circuit – waarbij de rollen van bestuurder en bijrijder werden afgewisseld – voor een intensieve coaching. Aan het einde van de sessie moesten de mentoren en rijinstructeurs overleggen en beslissen wie ze zouden uitroepen tot kampioen.

Het nieuws werd in de loop van de avond bekendgemaakt aan de deelnemers in hun groepen, wat leidde tot een ongewoon rustig racekamp in de namiddag, toen de mentoren aan het nadenken waren over hun besluit.

Het was voor René Arnoux en Franck Mailleux (Frankrijk); Vitantonio Liuzzi en Gonçalo Gomes (Italië); Johnny Herbert en Rob Barff (Verenigd Koninkrijk/Ierland); Dani Clos en Lucas Ordoñez (Spanje); Tim Coronel en Bas Leinders (Benelux); en Sébastien Buemi en René Szczepek (Zwitserland/Oostenrijk/Polen), de moeilijkste dag van de wedstrijd tot nu toe.

“Het was een hele moeilijke keuze omdat de drie coureurs zo competitief zijn ingesteld”, legde Red Bull Racings Sébastien Buemi (mentor van Zwitserland, Oostenrijk en Polen) uit. “We hebben heel veel geanalyseerd en ik heb veel tijd met ze doorgebracht in de wagens om ze echt te kunnen peilen als coureurs; zo kon ik zien of ze wel alles in zich opnamen en wisten hoe de wagen zou reageren. Alle drie de coureurs waren heel erg goed. Ze hadden de juiste instelling en daarom hield ik de deur lang op een kiertje. Ik heb mijn besluit pas op het allerlaatste moment genomen. Christoph en Krystian zijn geweldige coureurs en er ligt zeker een goede toekomst voor hun in het verschiet, maar Rolf stak er echt bovenuit vandaag. Hij werd beter na de eliminatierace en heeft bewezen dat hij het echt wil.”

Sinds de aankomst op Silverstone zijn de 36 GT Academy-deelnemers danig op de proef gesteld door hun bekende mentoren en topinstructeurs via een aantal afwisselende uitdagingen in Nissan 370Z’s en GT-Rs. Naast wagenbeheersing, circuit- en instructietests, verkeersuitdagingen en één-tegen-één-races, hebben ze ook meegedaan aan een kartuitdaging, in een 370Z gereden op een rallycircuit, eenzitters getackeld en hebben ze – uiteraard – hard aan hun conditie gewerkt. Ze hebben daarnaast de geestelijk vader van Gran Turismo, Kazunori Yamauchi, ontmoet en Darren Cox van Nissan Europex. Samen hebben zij aan de wieg gestaan van de wedstrijd die voor het eerst plaatsvond in 2008. De komende twee dagen gaan misschien relatief rustig zijn voor de zes die nog in de wedstrijd zitten, maar hun intensieve training heeft ertoe geleid dat ze klaar zijn voor de ultieme uitdaging. De inzet is hoog en het podium lonkt met de race van zaterdag in het vooruitzicht.

“We zijn nu in een nieuwe fase aanbeland, de deelnemers zijn nu niet meer in het veilige gezelschap van hun vrienden in de landengroepen,” stelde Johnny Herbert. “Ze moeten het nu tegen elkaar opnemen en dat gaat moeilijk zijn. Er is veel druk in deze race – de snelheid balanceren, de continuïteit waarborgen en dan ook nog eens de wil om te winnen tonen. Ik denk dat we hun ware aard gaan zien naarmate de druk voor de race toeneemt.”


 

Reacties van de winnaars:

Sébastien Bertrand (Frankrijk)
“Vanochtend hebben we tijdraces gehouden op het nationale circuit van Silverstone, waarbij de juryleden onze technieken en onze tijden noteerden. Het was fijn om een hoop kilometers te maken op het circuit. Vanmiddag was het weer eliminatietijd, met maar één beschikbare finaleplek. Het was een geweldige verrassing voor me dat ik door was.”

Andrea Cosaro (Italië)
“Vandaag was een leuke dag. Vanochtend reden we in de Nissan 370Z’s op het nationale circuit. Ik reed heel goed, veel beter dan de andere Italianen. ‘s Middags moesten we wachten voordat ons werd verteld wie er had gewonnen. Het was het wachten waard. Het was geweldig, ik ben zo blij!”

Des Foley (Ierland), Verenigd Koninkrijk/Ierland
“Het is surreëel. Het voelt als een droom. Ik wist eigenlijk niet goed hoe het was gegaan. Ik ben echt uitgeput nu, maar morgen rij ik op het volledige Silverstone Grand Prix-circuit en zaterdag is de race. Ik ga er het allerbeste van maken en alles geven.”

Hugo Gonçalves (Por), groep met Spanje en Portugal
“Het voelt alsof ik iets heb voltooid, alsof ik iets heb bereikt. Het team van het Iberisch schiereiland is top. We zijn allemaal heel close, we lachen in de bus en zijn goede vrienden, de andere jongens zijn oprecht blij voor me. De wedstrijd race nog niet gelopen, in veel opzichten is hij pas begonnen. Ik heb nog niet gewonnen, maar zoals ik steeds heb gezegd ben ik hier om te winnen en vandaag heb ik een stap in die richting gezet.”

Wolfgang Reip (Bel), Benelux-groep
“Ik ben echt dolblij, voel me enorm opgelucht. Ik was wel een beetje verbaasd, want zowel Enrico als Frank waren heel goed en veelzijdig. Vanochtend was het kantelpunt, ik voelde me beter bij de wagen en het ‘nieuwe’ circuit. Ik heb een aantal goede tijden neergezet en daarom ben ik door. De Nederlandse coureurs waren echt supergoed, door hun te verslaan heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ga de finale winnen.”

Rolf Ueltschi (Zwitserland), uit de groep met Zwitserland, Oostenrijk en Polen
“Vroeg in de ochtend wist ik dat ik iets geweldigs moest presteren en dat heb ik gedaan. Ik was heel, heel, heel erg trots op mijn prestatie. Je zou kunnen denken dat er iets compleet is veranderd aangezien ik gisteren nog de eliminatierace heb gereden, maar dat is niet zo. Ik was alleen maar heel erg geconcentreerd tijdens de ochtendsessie. Het was heel bijzonder om Sebastien Buemi naast me te hebben in de bijrijdersstoel. Ik wist dat ik zou moeten presteren met een Formula One-coureur naast me en dat heb ik ook gedaan.”
 

Reacties van de mentoren:

René Arnoux (Frankrijk) “Het is de eerste keer dat ik hier ben. Het was een erg moeilijke beslissing voor me. We begonnen met 160.000 PlayStation-gamers in Frankrijk die deze jongens allemaal hebben verslagen om hier te komen en nu moet ik kiezen tussen twee jonge coureurs die erg aan elkaar gewaagd zijn. Maar er kan er maar één doorgaan en kans maken om naar Dubai te gaan. Het is moeilijk als je serieus wilt gaan racen. Ik begrijp de druk, want het is levensveranderend.

“Vandaag was het 3-1 tussen de juryleden. Er was er eentje sneller dan de rest. Steven was erg goed de afgelopen dagen, maar Sebastien heeft de meeste vooruitgang laten zien en biedt de beste kansen voor Frankrijk.”

Vitantonio Luizzi (Italië)
“Het is weer een goede dag geweest voor het Italiaanse team. Alle coureurs hebben goed gepresteerd en het was dan ook een hele moeilijke beslissing. Gonzo (Gonçalo Gomes) en ik kwamen tot de conclusie dat alle drie de deelnemers Italië goed zouden kunnen vertegenwoordigen in de finale. We hebben daarom lang en diep nagedacht over wie door mocht gaan. Andrea Fasulo en Darian Rojnic waren supersnel, maar de coureur met het beste totaalpakket was Andrea Cosaro. Hij was standvastiger dan de anderen. We hadden een uitstekende selectie en ik kijk uit naar de race.”

Dani Clos (Spanje) mentor van Spanje en Portugal
“Voor Lucas en mij is het een moeilijke beslissing geweest. Het was lastig, de jongens waren allemaal zo snel. Het was geweldig om ze allemaal te ontmoeten en de laatste paar dagen met ze door te brengen. Ze hebben allemaal potentie, maar Hugo ging er met de winst vandoor. Hij was de betere in veel tests en hij verdient het dan ook om te winnen. Ze hebben vaardigheden. Die hebben ze vanaf het begin laten zien en ze leren snel. We zijn heel trots dat Hugo deze kans krijgt om het Iberisch schiereiland te vertegenwoordigen.”

Tim Coronel (Nederland) Mentor Benelux
“Vandaag was echt heel erg fijn. Vanochtend waren we op het nationale circuit. Ik was passagier en keek toe hoe ze het deden. In het begin worstelden ze met de lijnen. Ik greep in, gaf de juiste lijnen aan en meteen daarna hadden ze het te pakken. Ik probeerde alle jongens gelijke kansen te geven om me te laten zien dat ze klaar waren voor de uitdaging, maar Wolfgang liet meer continuïteit zien dan de Nederlandse jongens. Hij zette een geweldige rondetijd neer. Wij zien wel een winnaar in Wolf. Hij heeft het de hele week top gedaan en hij is een talent! Go Benelux.”