Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Gran Turismo®5

Van X2010 naar X2011 – de evolutie

Twee van de DLC-pakketten voor Gran Turismo 5 die sinds 18 oktober verkrijgbaar zijn, het Raceautopack en het Totaalpack, bevatten onder meer het Red Bull X2011 Prototype.

Elk jaar ondergaan alle racemachines kleinere en grotere wijzigingen. De X2010 is geen uitzondering, en via Red Bull Racings Adrian Newey en Gran Turismo was het resultaat de X2011.

Dit zijn de verbeteringen die tot stand zijn gekomen:

 

1. Slankere cockpit met kleiner frontaal oppervlak

Om de karakteristieke glazen cockpit van de X2010 een betere stroomlijn te geven, zijn de inductiekit en het schokabsorberende materiaal van de helm geoptimaliseerd. Het gevolg is een kleiner frontaal oppervlak.

 

2. Geoptimaliseerde sidepods

De vorm van de sidepods met de radiateur is nu nauw-bolling-nauw. Daardoor stroomt de lucht efficiënter naar achteren (voornamelijk naar de achterdiffuser).

In vergelijking met de X2010 zijn de boven- en onderkant van de sidepods (vanaf de zijkant gezien) nu druppelvormig, waardoor de lucht beter naar achteren stroomt. Van de buitenkant zie je het niet, maar het luchtkanaal van de ventilator naar de achterskirt is iets groter geworden, zodat de ventilator efficiënter werkt.

 

3. Ventilatormechanisme vervangen door draaiende/statische bladen

De ventilator die de lucht onder de auto vandaan zuigt is verbeterd. De relatief eenvoudige ventilator van de X2010 gebruikte roterende bladen, maar de versie van de X2011 bestaat uit twee lagen met statische bladen achter de draaiende bladen om de efficiëntie te vergroten.

Daardoor kan de ventilator langzamer draaien, wat weer extra aandrijvingskracht vrijmaakt voor de motor. Dit levert een vermogenwinst op van zo'n 5%.

 

4. Achtervleugel nu even breed als de carrosserie

De breedte van de achtervleugel van de X2010 was gelijk aan de breedte van de achterwielen. Nu is de achtervleugel even breed als de carrosserie zelf. Hierdoor stroomt de lucht efficiënter over de wielkasten, wat zowel de neerwaartse als de opwaartse kracht vermindert.

 

5. Geoptimaliseerde achterbumper

Een ander herkenbaar onderdeel van de X2010, de achterste wielkasten, zijn nu meer druppelvormig (vooral de bovenkant). Ook is de verhoging achter op de wielkasten nu iets langer.

Hierdoor wordt de neerwaartse kracht verminderd die ontstaat doordat de lucht zich aan de achterkant verzamelt nadat het door de wielkasten is gegaan.

 

6. Stroomlijnvinnen aan de achterkant van de voorste wielkasten verlengd

De stroomlijnverbeterende vinnen aan de achterkant van de voorste wielkasten zijn verlengd, zodat de luchtstroom aan de buitenkant van de wielkasten soepeler richting de sidepods gaat.

 

7. Nieuw design luchtinlaat op de sidepods

De vorm van de luchtinlaat boven op de sidepods is aangepast zodat de lucht efficiënter uit de sidepods stroomt.

 

8. Positie van de uitlaat

De positie en de richting van de uitlaten op de sidepods zijn geoptimaliseerd op basis van de luchtstroom boven de sidepods.

 

Het Red Bull X2011 Prototype is weer een stapje dichterbij perfectie als ultieme racemachine. Kruip zelf achter het stuur en beleef de evolutie.