Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Speciale functies

Laatste nieuws over Gran Turismo® 5 van de Tokyo Game Show 2010 (4/5)

4. Auto's
Aankondiging van auto's die voor de eerste keer hun opwachting maken:

Van de 1000 auto's die Gran Turismo® 5 bevat, beschrijven we er hier vier die voor het eerst hun opwachting maken.

Citroën GT by Citroën Race Car

De echte en de virtuele versie van de GT by Citroën werden aangekondigd tijdens de Parijse Mondial de l’Automobile in 2008. De GT by Citroën Race Car is de wedergeboorte van deze conceptauto als raceauto.

Ook nu was Takumi Yamamoto, de ontwerper van het origineel, verantwoordelijk voor het design. Elke dag ontving Polyphony Digital nieuwe schetsen, en dat leverde meerdere aanpassingen op: de wielkasten werden breder en de carrosserie kreeg een agressiever uiterlijk dankzij de luchtinlaten en andere aerodynamische onderdelen.

Op basis hiervan mocht Polyphony Digital vervolgens een echte raceversie maken. Zo komen ideeën zoals de kleppen voor de airjacks, de pins in de motorkap en de tow-hooks (doorgaans alleen bestemd voor racewagens) stuk voor stuk uit de koker van Polyphony Digital.

Een andere grote klus die was weggelegd voor Polyphony Digital was het creëren van het interieur. Het uitgangspunt was de look van een moderne straaljager, een combinatie van hightech en het spartaanse gevoel van een echte racewagen. Op het dashboard na werden alle onderdelen vervangen. Het stuur en de HUD (heads-up display) zijn functioneel voor een raceauto, maar passen toch perfect bij het excentrieke exterieur. Hoewel het design van het dashboard niet werd gewijzigd, is het nu vervaardigd van koolstofvezel in plaats van koper. Dit is een sterk gewijzigde versie van de GT by Citroën, met een agressief en competitief uiterlijk dat zeer geschikt is voor het racecircuit.

 
Volkswagen typ2(T1) Samba Bus

De Volkswagen Kever van Dr. Ferdinand Porsche heeft tot een heleboel varianten geleid. Een van de auto's die aan de wieg stond van de naoorlogse successen van VW was een multi-purposevoertuig, de Transporter. Het broodvormige casco werd op de carrosserie van de Kever gemonteerd, waarbij de compacte RR-opstelling (motor achterin, achterwielaandrijving) volledig werd benut. Hierdoor kon het interieur van deze geweldige auto bijna geheel worden gebruikt voor bagage of mensen.

Voor de Samba Bus werd de Transporter omgebouwd tot een microbus die meerdere passagiers kon vervoeren. Het ruimtelijke interieur met extra ramen bevatte drie rijen stoelen en bood ruimte aan negen passagiers, ondanks de lengte van slechts vier meter. Ook ditmaal zat er een boxermotor met vier cilinders en een inhoud van 1,2 liter onder de motorkap. Later werd hij uitgebreid tot 1,5 liter.

Het busje werd geprezen om zijn veelzijdigheid en was zeer populair in Europa en de Verenigde Staten. In de jaren 70 kreeg ook de jongere generatie oog voor de schattige uitstraling van het busje. Het voertuig werd al snel een van de symbolen van de hippiebeweging. De ziel van het busje leeft nog steeds voort en VW heeft al conceptversies van een nieuwe Samba Bus getoond.

 
Volkswagen Kubelwagen typ82

Bij de originele Volkswagen zat de motor achterin, en in combinatie met de achterwielaandrijving en het lage gewicht van de constructie leverde dat een goede tractie op. De eenvoudige carrosserie was uitermate geschikt voor goedkope massaproductie. Al deze voordelen kwamen samen in een klein legervoertuig met superieure off-roadkwaliteiten, de Kubelwagen.

De auto was circa 4 meter lang en bood plaats aan drie passagiers. Het voertuig woog minder dan 550 kg, zodat hij te land en ter zee gemakkelijk kon worden vervoerd.

De ontwikkeling van de auto begon in januari 1939 en Dr. Porsche wist het prototype al binnen een jaar te voltooien. Naar verluidt had de snelheid van de ontwikkeling te maken met het feit dat Dr. Porsche de mogelijkheden van de Volkswagen als terreinvoertuig al had voorzien.

De Kubelwagen bleek inderdaad een eersteklas terreinwagen en werd met succes ingezet in zowel berg- als moerasgebieden. De luchtgekoelde motor kende natuurlijk geen moderne problemen zoals lekkende koelvloeistof en hij was bijzonder betrouwbaar. Hierdoor nam het aanzien van de auto alleen maar toe.

Voor de komst van de Kubelwagen moesten soldaten lange afstanden te voet afleggen, inclusief hun zware bepakking. Een auto die niet aan asfalt was gebonden, betekende een revolutie voor de manier waarop men oorlog voerde.

 
Volkswagen Schwimmwagen typ166

Toen in 1940 duidelijk werd waar de Kubelwagen toe in staat was, kreeg Dr. Porsche de opdracht een amfibievoertuig te ontwikkelen op basis van de Kubelwagen. Het resultaat was de Schwimmwagen.

Ook in dit voertuig bewees de aandrijflijn van de Volkswagen eens te meer zijn nut. Dr. Porsche ontwierp een vierwielaangedreven auto met een viercilinder boxermotor die achter in de als een badkuip vormgegeven carrosserie werd geplaatst. Ervoor zaten de versnellingsbak en het overbrengingsmechanisme. De Kubelwagen had al bewezen dat vierwielaandrijving van pas kwam op het land, maar bij een amfibievoertuig was er nog een tweede reden: de voorwielen moesten worden aangedreven om de auto vanuit het water het land op te trekken.

Toch moest er nog een onderdeel van de Schwimmwagen worden aangedreven: de propeller voor gebruik te water. Maar omdat de motor aan de achterkant van de wagen zat, kon de propeller makkelijk worden aangedreven met een klein aantal tandwielen.

Aangezien het een amfibievoertuig was, viel de besturing niet mee, maar dat was juist een pluspunt bij de rijvaardigheidlessen. Het mechanisme was complex maar makkelijk te produceren. De Schwimmwagen is dan ook het meest geproduceerde amfibievoertuig van de Tweede Wereldoorlog.