Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
GT Academy

De winnaars van GT Academy 2010 beleven hun racedebuut op het circuit van Snetterton

Luca Lorenzini en Jordan Tresson maken een stap in de richting van de GT4 European Cup.

Snetterton (Norfolk, Verenigd Koninkrijk) - zondag 14 maart 2010 - De missie van PlayStation® en Nissan om van een virtuele racer een professionele coureur te maken is dit weekend in een nieuw stadium beland. Luca Lorenzini uit Italië en Jordan Tresson uit Frankrijk begaven zich op het circuit van Snetterton in twee identieke Nissan 370Z's. Het duo finishte uiteindelijk respectievelijk als 10e en 11e in de 750 All Comers-race. Belangrijker: ze bemachtigden ieder een van de handtekeningen die ze nodig hebben voor hun internationale C-racelicentie.

Lorenzini en Tresson zijn de winnaars van GT Academy 2010 dat plaatsvond op Silverstone tussen 26 februari en 2 maart. Het trainingskamp was het toneel van een verhitte internationale strijd waarbij het duo de concurrentie te snel af was. Alles gebeurde onder het goedkeurend oog van de juryleden, zoals Eddie Jordan, Johnny Herbert en Nürburgring-kenner Sabine Schmitz. De achttien deelnemers hadden zich gekwalificeerd voor het kamp op Silverstone via de nationale finales die werden 'verreden' in de game Gran Turismo® voor PlayStation®3. Aan de oorspronkelijke wedstrijd deden meer dan 1,2 miljoen gamers uit zeventien verschillende landen mee.

Luca Lorenzini uit het Italiaanse Mantova en Jordan Tresson uit Villers La Montagne in Noord-Frankrijk keerden maandag 8 maart terug naar het Verenigd Koninkrijk. De race in Snetterton was het begin van een intensief trainingsprogramma waarvoor ze twee maanden lang in Oxfordshire zullen wonen, vlakbij het team van RJN Motorsport. Via een reeks nationale races hopen ze in aanmerking te komen voor een internationale racelicentie. Die hebben ze nodig om mee te doen aan de GT4 European Cup. Slechts één van hen mag aan deze internationale competitie meedoen met een raceklare 400 pk-sterke Nissan 370Z GT.

De openingsrace van het 750 MC-seizoen op Snetterton was een flinke uitdaging voor het duo. Ze raceten op straatbanden in standaard 370Z's en moesten het opnemen tegen snelle, pure racewagens zoals Radicals en Ginetta's. Desalniettemin was hun baas, Bob Neville, onder de indruk van de geleverde prestaties.

"Ik ben blij met deze solide start", aldus de ervaren baas van het team PlayStation Nissan. "De belangrijkste lessen waren het wennen aan het circuit en het omgaan met andere auto's op de baan. De meeste auto's kwamen uit een snellere klasse en stonden op slicks. Dat betekent dat Luca en Jordan steeds om zich heen moesten kijken en de racelijn moesten aanpassen om auto's veilig te laten passeren. Het hoort allemaal bij het leerproces dat iedere coureur doormaakt.

Ze waren bijna even snel. Jordan had een snellere kwalificatietijd maar zijn snelste raceronde was een fractie langzamer dan die van Luca. De Italiaan finishte ook voor hem. Maar het verheugde me vooral dat Luca en Jordan zich gedroegen als echte teamgenoten. Er is maar plaats voor één van hen in de GT4 European Cup, dus het risico bestond dat ze elkaar het leven zuur zouden maken. Het was mooi om te zien dat ze de juiste houding etaleerden.

Na hun race op zaterdag werden Jordan en Luca zondag ingeschakeld als racemarshals. Deze waardevolle ervaring leverde hen een extra handtekening op voor hun belangrijke licentie. Na de handtekeningen die het duo heeft verdiend voor de Advanced ARDS-training op Silverstone en tijdens de race op Snetterton staat het totaal voor beiden nu op drie.

Maar het racen zelf was de grootste kick voor de coureurs.

De 21-jarige autotechniekstudent Jordan Tresson genoot van elke seconde. "Natuurlijk hadden we sneller willen zijn, maar we wilden vooral de race uitrijden en onnodige risico's vermijden. Onze eindposities waren goed en we hebben twee handtekeningen verdiend. Daarnaast ben ik erg blij met de doordeweekse training. Elke dag gaan we naar de sportschool. De volgende race is op het circuit van Pembrey en ik kan niet wachten om weer terug te keren op het circuit."

Luca deelt de ervaringen van zijn concurrent en was blij met de goede start: "Het was een mooi weekend", aldus de 26-jarige monteur. "De auto was geweldig en we maakten geen fouten op de baan. Ik heb zoveel plezier gehad dat de volgende race niet snel genoeg kan komen."

Luca en Jordan komen op 27 en 28 maart in actie op het circuit van Pembrey voor de eerste ronde van het Welsh Sports and Saloon Car Championship.