Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
25 Hours of Thunder Hill 2009
FILM AFSPELEN

FILM AFSPELEN

Event-verslag

Kazunori Yamauchi neemt deel aan de 25 uur van Thunderhill

Op de Thunderhill Raceway (4,8 km per ronde) bij Sacramento in Californië vindt de langste duurrace ter wereld plaats: de 25 uur van Thunderhill. Dit jaar vond de race plaats op 5 en 6 december. Gran Turismo®-producer Kazunori Yamauchi was van de partij en reed zijn rit helemaal uit.

Yamauchi reed voor het befaamde team Spoon Sports, die bekendstaan om hun getunede versies van Honda's. Zijn teamgenoten waren de professionele coureurs Tatsuru Ichishima, Naoki Hattori en autojournalist Sam Mitani.
Hun Group N-versie van de vierdeurs Civic Type R was uitgevoerd in het geel en blauw van het team Spoon Sports. Onder de motorkap zat een K20A-motor die was opgevoerd tot 250 pk. De carrosserie woog 1120 kg en de auto was uitgerust met een handmatige zesbak.

De lay-out van Thunderhill lijkt op die van Suzuka Circuit maar bevindt zich in een heuvelachtig gebied. Het is een snel tot zeer snel circuit waarop je vooral van de derde, vierde en vijfde versnelling gebruikmaakt. Er zijn flink wat niveauverschillen, en tijdens één ronde zijn er drie blinde 'jumps', die allemaal in een bocht liggen. Hierdoor is het een zeer lastig circuit, waar je je auto niet alleen horizontaal moet beheersen, maar ook driedimensionaal.

Als gevolg van straffen bracht het team in totaal een uur door in de pits. Zo voldeed de uitlaat niet aan de geluidsnorm en moest hij worden aangepast en volgde het team de tankprocedure niet goed. Maar de auto zelf was probleemvrij en finishte uiteindelijk als 23e van de 66 deelnemers en als 7e in z'n klasse.

Commentaar van Yamauchi:

Thunderhill was volkomen nieuw voor mij, ik had er zelfs nog nooit virtueel gereden. De extreme niveauverschillen en de hellende bochten zijn typisch Amerikaans en kom je niet of nauwelijks tegen in Japan of Europa.

Mijn teamgenoten waren Ichishima van het legendarische team van Spoon en Naoki Hattori, een coureur met zowel F1- en CART-ervaring. Ik heb erg mijn best gedaan om zo soepel en constant mogelijk te rijden, zodat ik zo min mogelijk de zwakke schakel zou zijn.

Veel ervaring met circuitraces heb ik niet, laat staan met 25-uursraces. Ik wist dus niet wat ik kon verwachten. Het was dan ook een opluchting om te zien dat het verschil per ronde terugliep van twintig seconden tijdens de eerste training tot vrijwel nul seconden bij aanvang van de race. Zo zie je maar dat Gran Turismo® niet alleen een positief effect heeft op het leren kennen van circuits, maar ook op je eigen racetechniek. Da's fijn om te weten.

Bovendien heb ik mogen racen voor Spoon, een team met een lange en succesvolle geschiedenis, samen met echte professionals zoals Ichishima en Hattori. De inzichten en ervaringen die ik heb opgedaan tijdens de race zul je terugzien in toekomstige versies van Gran Turismo®.