Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Algemene informatie

Kazunori Yamauchi, Klassewinnaar in de Nürburgring 4 uurs race

Op 29 augustus, tijdens de achtste ronde van de VLN-reeks op de Duitse Nürburgring, behaalde Gran Turismo®-producer Kazunori Yamauchi een zege in de SP8-klasse ('bijna-productiewagens' / Lexus IS F). Yamauchi had daarvoor slechts twee races meegemaakt, met normale auto's. Zijn succes in zijn eerste internationale race, zijn debuut op de Nürburgring, bewijst dat trainen in Gran Turismo® echt effectief is.

De VLN-reeks is een serie van tien touringcar-races op de Nürburgring. De andere coureurs uit het team van Yamauchi waren autojournalist Peter Lyon en professioneel coureur Hideshi Matsuda. Alle drie zijn jurylid in de autoverkiezing World Car Awards (World Car of the Year (WCOTY)). Voor dit raceproject werd een team van juryleden in het leven geroepen.
De auto waarmee werd geracet, was de Lexus IS F die eerder de 24-uursrace op de Nürburgring voltooide. Deze auto verschilde weinig van de fabrieksversie, behalve natuurlijk de vereiste veiligheidsmaatregelen, zoals een rolkooi.

De race zelf verliep niet vlekkeloos. Tijdens de officiële trainingsronden een dag eerder sloeg een losgeslagen bumper van een BMW Z4 tegen de voorruit. Yamauchi eindigde de dag zonder ook maar één volledige ronde te hebben voltooid.
Zelfs tijdens de kwalificatie in de ochtend van de race kreeg Yamauchi maar één ronde de tijd om zich te bewijzen. Maar hij vertrouwde volledig op de duizend ronden die hij virtueel achter de rug had en zette alles op alles. Zijn rondetijd was uiteindelijk slechts zeven seconden langzamer dan die van Hideshi Matsuda, een veteraan die zelfs op Le Mans heeft geracet.

Tijdens de 4 uur durende endurancerace reed iedere coureur zeven ronden, waarbij er gewisseld werd tijdens tankpitstops. Precies toen het stokje zou worden overgedragen aan Yamauchi, die als derde rijder zou starten, kwam het nieuws dat er problemen waren voor de BMW M3 die aan kop ging in hun klasse. Yamauchi rook zijn kans en sprong enthousiast de wagen in om het team langzaam maar zeker naar een klassenoverwinning te rijden.
In zijn laatste ronde zette Yamauchi een tijd neer van 10 minuten en 9 seconden, de snelste tijd van het team en zelfs een volle minuut sneller dan de snelste tijd van de wagen tijdens de 24 uur van de Nürburgring van eerder dat jaar. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Yamauchi en de andere coureurs wist het team een ongelooflijke prestatie neer te zetten.

Gevraagd naar het hoe en waarom van zijn deelname, zei Yamauchi: "Ik wilde laten zien hoe effectief de ervaring is die je opdoet in de virtuele wereld door mee te doen aan een race op de Nürburgring. En dan heb ik het niet alleen over het racen zelf, maar ook over het opbouwen van de auto, de communicatie en nog veel meer. Natuurlijk zul je dit allemaal terugzien in toekomstige versies van Gran Turismo®. "