Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

100 jaar Pikes Peak International Hill Climb: Kazunori Yamauchi achter het stuur van de nieuwe NSX-safetycar!

Met een noodvaart de heuvel op! Op 26 juni werd de 94e Pikes Peak International Hill Climb 2016 (PPIHC) verreden op de Pikes Peak, een berg in de Amerikaanse staat Colorado. Gran Turismo-producer Kazunori Yamauchi leidde de race met een safetycar. Hier volgt een impressie van het spectaculaire evenement.

2016 is een jubileumjaar voor de Pikes Peak International Hill Climb, want honderd jaar geleden, in 1916, vond de race voor het eerst plaats. Hierboven zie je een foto van de ingang van de paddock. De startlijn ligt 500 meter verderop.

Het tolhuisje op de top van de Pikes Peak. Het parcours start voorbij dit huisje.
De ruige toppen van de berg zijn zichtbaar vanaf de startlijn.
Het is 7.40 uur op de dag van de race. De safetycars vertrekken en de race kan dus beginnen. De NSX aan kop wordt bestuurd door Kazunori Yamauchi en de Acura's MDX en TLX erachter door Pikes Peak-legenden Randy Schranz en Leonard Vahsholtz.
Kazunori Yamauchi stapt in de NSX.
De groene vlag wappert en de safetycars sprinten weg. Dit is het startsein van de race.
Het was een zonnige dag, maar de omstandigheden waren verre van ideaal. De regen van de nacht ervoor had een modderig wegdek veroorzaakt en nabij de top lagen plassen. Maar met de gloednieuwe NSX, uitgerust met moderne snufjes zoals SH-AWD, slaagde Yamauchi erin om de 19,9 km af te leggen naar de top, op 4301 meter hoogte.
Er deden drie gloednieuwe NSX'en mee aan het evenement. Een van deze auto's was een prototype waarvan de vier wielen door vier onafhankelijke motoren werden aangedreven. De Japanse coureur Tetsuya Yamano bereikte er de derde plaats in het algemeen klassement mee. Een andere NSX slaagde erin de tijdrit van de 2e klasse te winnen.
Hoewel de PPIHC een traditionele heuvelklim is, staat het evenement te boek als een pittige uitdaging. Tijdens de oefensessies en de kwalificatie is het parcours namelijk beperkt toegankelijk en alleen tijdens de race zelf is het volledig opengesteld. In de paddock is het altijd gezellig en praten deelnemers en organisatoren als vrienden onder elkaar.
Er doen niet alleen auto's mee aan Pikes Peak. Ook motoren, zijspannen en zelfs vierwielaangedreven buggy's mengen zich in de strijd.
Deze Toyota Celica in de kleuren van Pennzoil is een legendarische auto die in 1994 meedeed en een record vestigde dat dertien jaar lang niet werd verbeterd.
Dit is de EV van 'Monster' Tajima, de Japanse coureur die al tien zeges heeft behaald in de Pikes Peak Hill Climb. Dit jaar werd Tajima als eerste Japanse coureur opgenomen in de Hall of Fame van Pikes Peak. Gefeliciteerd!
Het algemeen klassement werd dit jaar gewonnen door Romain Dumas (8 minuten en 51,445 seconden), met zijn aangepaste auto die werd aangedreven door de 3,5-liter twinturbo van een LMP2-machine. Het succes van Dumas in de historische race volgde op zijn podiumplek tijdens de 24 uur van Le Mans in het voorgaande weekend.