Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Alpine Vision Gran Turismo: Unveiled
FILM AFSPELEN

FILM AFSPELEN

Gran Turismo®6

Alpine Vision Gran Turismo onthuld

Het historische merk Alpine gaat in de echte wereld een rooskleurige toekomst tegemoet en nu de festiviteiten rond het zestigjarige jubileum van de Franse fabrikant van start zijn gegaan, beleven zijn fans in de virtuele wereld van Gran Turismo alvast een voorproefje. De Alpine Vision Gran Turismo is het nieuwste virtuele prototype dat beschikbaar wordt gesteld aan Gran Turismo-gamers uit alle hoeken van de wereld.

Maar Bernard Ollivier, CEO Société des Automobiles Alpine, legt uit dat de auto niet exclusief in de virtuele wereld te bewonderen zal blijven: “Het eindresultaat is zo ongelooflijk dat we de verleiding niet konden weerstaan een model op ware grootte te maken.” Het model wordt tentoongesteld tijdens het Festival Automobile International in Parijs, dat vooral draait om de esthetiek van auto's.

In 2013 brachten Gran Turismo-maker Kazunori Yamauchi en zijn team van Polyphony Digital Inc. een bezoek aan de studio van Alpine om het project te bespreken. De timing viel samen met de comeback van Alpine in de vorm van de eerste productiewagen, die in 2016 aan het publiek zal worden getoond. Maar het project bood het merk ook de kans om nieuwe, creatieve ideeën te verkennen op een blanco canvas, zonder rekening te houden met de beperkingen van massaproductie.

Er werd een interne wedstrijd uitgeschreven die resulteerde in zo'n vijftien designs. Het winnende project was afkomstig van Victor Sfiazof, die op de proppen kwam met een lichtgewicht, wendbaar, kuipachtig voertuig met een knipoog naar de A450 uit het Le Mans-programma van het merk.

“Het is een echte sportwagen die een passie voor auto's combineert met plezierige rijeigenschappen”, aldus Sfiazof. “Hij bevat meerdere verwijzingen naar verleden, heden en toekomst. Het idee voor een kuip is afkomstig van de activiteiten van de Alpine A450 in de 24 uur van Le Mans, maar de voorkant is geïnspireerd door de A110 terwijl de verticale vinnen aan de achterkant doen denken aan de A210 en de A220. Ze voegen een wezenlijke bijdrage toe aan de styling van de auto. Als liefhebber van vliegtuigen wilde ik ook elementen uit de luchtvaart toepassen. De luchtremmen zorgen voor een hightech-afronding aan de achterkant.”

“De designers en technici die betrokken zijn bij dit project moesten een auto maken die de spirit van ons merk uitstraalt”, voegt Bernard Ollivier toe. “De genen van Alpine zijn direct zichtbaar in de styling en ook de prestaties voldoen aan de verwachtingen. We zagen het Vision Gran Turismo-project als een ideale setting voor de eerste 'echte' auto sinds de aankondiging van de wederopstanding van Alpine.”

Antony Villain, de Design Director van Alpine: “Het design moest bijdragen aan het lichtgewicht gevoel en ervoor zorgen dat de coureur zich één voelt met de machine. De Alpine Vision Gran Turismo is als vanouds wendbaar en elegant, eigenschappen die voortkomen uit efficiëntie en vernuft. We hebben deze kans zelfs benut om kleine details te gebruiken die direct zijn geïnspireerd door de toekomstige Alpine, die in 2016 zal worden onthuld. Maar daar kan ik verder niets over verklappen...”

De Alpine Vision Gran Turismo is natuurlijk een virtuele machine, maar het was een erekwestie om hem de rijeigenschappen te geven waar zijn glorieuze voorgangers bekend om stonden. Terry Baillon, die aan de simulaties en het chassis van het toekomstige straatmodel werkt, was ook betrokken bij de ontwikkeling en legt zijn enthousiasme voor de samenwerking met Polyphony Digital Inc. uit: “Deze manier van werken heeft grote voordelen. Volgens mij heeft dit soort samenwerkingen een mooie toekomst. Als we de gegevens die we via Gran Turismo en het echte voertuig naast elkaar leggen, dan kunnen we daarop doorontwikkelen. We willen een auto maken die voldoet aan de doelstellingen die we vooraf hebben vastgesteld. Als alles naar behoren is gemodelleerd, kunnen we doorwerken aan de auto om hem te vergelijken met andere modellen, zodat we precies weten waar we aan toe zijn!”

Het Vision Gran Turismo-project is bedacht door Yamauchi. “Als kind vond ik studiemodellen altijd prachtig”, verklaart de president van Polyphony Digital Inc. “Het waren cadeautjes die naar een prachtige toekomst wezen. Zo zie ik ze nog steeds. Door de technologie die autofabrikanten tegenwoordig gebruiken, wordt mijn verbeelding telkens weer overtroffen. Ik hoop dat dit onderzoek een bijdrage levert aan de manier waarop zij onze levens veranderen. Het vervult me met trots dat Alpine meedoet aan het Vision Gran Turismo-project aangezien ik altijd warme gevoelens heb gehad voor dit merk. De samenwerking tussen onze teams verliep zeer voorspoedig en het eindresultaat was alleen mogelijk vanwege onze gedeelde passie. De Alpine die nu tot beschikking staat van de Gran Turismo-spelers is voortgebracht door ongebreideld enthousiasme van twee kanten.”

Na de onthulling tijdens het gala in het l'Hôtel des Invalides in Parijs blijft de auto tot 1 februari te zien. Vervolgens staat hij op de Rétromobile Show 2015 (4-8 februari) in Porte de Versailles, Parijs, waar de feestelijkheden rond het zestigjarige jubileum van Alpine dan echt losbarsten.

De Alpine Vision Gran Turismo is vanaf maart 2015 voor iedereen gratis downloadbaar in Gran Turismo 6 op PlayStation®3.


TECHNISCHE GEGEVENS

CHASSIS
Type: koolstofvezel monocoque
Ophanging: dubbele dwarsgeplaatste wieldraagarmen, klepstoterstangen, instelbare vering/dempers

MOTOR
Positie: middenachter
Type: V8
Cilinderinhoud: 4494 cc
Maximumvermogen: 450 pk bij 5400 tpm
Maximumkoppel: 580 Nm bij 2000 tpm
Maximumtoerental: 7500 tpm
Topsnelheid: 320 km/u

TRANSMISSIE
Zeventraps sequentiële versnellingsbak
Achterwielaandrijving

REMMEN
Voor: 390 mm x 32 mm geventileerde schijven met remklauwen met zes zuigers
Achter: 355 mm x 32 mm geventileerde schijven met remklauwen met vier zuigers

GEWICHT EN CAPACITEIT
Gewicht: 900 kg
Gewichtsverdeling: 47 / 53
Benzinetank: 75 liter