Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
Event-verslag

Aston Martin B3S Sports wint Gran Turismo Trophy

Op zondag 18 augustus vond in het Amerikaanse Pebble Peach voor de 63e keer het Pebble Beach Concours d’Elegance plaats. Tijdens het evenement werd een Aston Martin DB3S Sports uit 1953 (chassisnummer 1) door Kazunori Yamauchi, producer van de Gran Turismo-reeks, bestempeld tot winnaar van de Gran Turismo Trophy.

Sinds de oprichting van Aston Martin door Lionel Martin en Robert Bamford wordt het merk geassocieerd met de racerij. Onder leiding van zakenman en autoliefhebber David Brown (1947-1972) beleefde Aston Martin zijn gloriejaren.

De DB3S Sports is een perfect voorbeeld uit het David Brown-tijdperk. Het model is gebaseerd op de DB3, de eerste specifiek voor races gebouwde Aston Martin, maar heeft een eigen, elegant en stijlvol uiterlijk. Behalve een kleinere wielbasis heeft de auto ook een lager gewicht en een ander mechanisme voor de hoogste versnelling, waardoor de DB3S nog meer geschikt is als raceauto. Onder de kap zit een beroemde motor uit de DB-serie, de 2.9-liter W.O. Bentley zes-in-lijn, goed voor 225 pk.

De auto die dit jaar de Gran Turismo Trophy heeft ontvangen, geldt als een soort prototype van de DB3S. Toch heeft de auto een aardige racegeschiedenis achter de rug, met meerdere overwinningen in thuisbasis Charterhall, de British Empire Trophy en Silverstone. Aan de British Empire Trophy op het eiland Man kleeft het bijzondere verhaal van coureur Reg Parnell. Hij reed rechtstreeks van Le Mans naar Liverpool, ging direct het circuit op en pakte tot ieders verbazing de overwinning. De huidige eigenaar kocht het voertuig in 1975 en de auto is sindsdien in zijn oorspronkelijke vorm onderhouden.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren raceauto’s en sportauto’s praktisch hetzelfde. De DB3S komt uit dit tijdperk en heeft een unieke schoonheid waar moderne auto’s slechts van mogen dromen. Neem de tijd om de foto’s van het evenement te bekijken en vang een glimp op van de klassieke allure van de DB3S.

Dit jaar ging de onderscheiding voor de beste auto van de show van het Pebble Beach Concours d'Elegance naar de Packard 1108 Twelve Dietrich Convertible Victoria uit 1934.