GT

Please select your country / region

Close Window
BENL
TopLiveverslagArchief

Terug naar overzicht

MANUFACTURER SERIES
Manufacturer Series World Series - ronde 1: Onvoorspelbare non-stop actie en pech
Manufacturer Series 2021-serie - World Series ronde 1
07/06/2021

SUZUKA, Japan (6 juni 2021) – De World Series 2021 van het FIA Gran Turismo Championship is vandaag begonnen met ronde 1 van de Manufacturer Series. De beste deelnemers van de wereldfinales van 2020 vulden de startopstellingen voor ronden 1 en 2 in het kader van de nieuwe opzet voor 2021, waarbij het kalenderjaar in twee seizoenen wordt opgesplitst. Het eerste seizoen bestaat uit ronden 1 en 2 (respectievelijk in juni en juli) en een nieuw event: de World Series Showdown. Daarna volgt seizoen 2 met ronden 3 en 4, die in oktober en november worden verreden, met aansluitend de wereldfinales in december. Meer informatie over de opzet van 2021 vind je op gran-turismo.com.

Overzicht FIA Gran Turismo Championships 2021-serie
Informatie over de opzet van dit jaar en het schema van de kampioenschappen

Elke ronde telt maar één race, dus lag er flink wat druk om het podium te bereiken, aangezien alleen de top drie punten verdient (drie voor de 1e plaats, twee voor de 2e en één voor de 3e). Vorig jaar veroverde Subaru de constructeurstitel, maar aangezien er nog nooit een fabrikant twee keer op rij heeft gewonnen, liggen de kansen open voor de kroon van 2021.

Ronde 1, Suzuka Circuit

De Manufacturer Series van 2021 werd afgetrapt op het legendarische Japanse Suzuka Circuit. Na de kwalificatie was het meteen duidelijk dat het seizoen van 2021 spannend zal worden, want er zat slechts een seconde verschil tussen de snelste en de traagste kwalificatietijd in het twaalfkoppige deelnemersveld. Ryota Kokubun (Akagi_1942mi) uit Japan zette zijn Mazda RX-Vision GT3 op poleposition, voor Valerio Gallo (Williams_BRacer) uit Italië in de Honda NSX Gr.3. Alle coureurs moesten minstens een ronde op de zachte en normale banden uitrijden. Er was geen coureurswissel, dus elke coureur stond een race van 15 ronden te wachten.

Na de rollende start lag de Honda voor op de Mazda in de eerste bocht, gevolgd door de Porsche 911 RSR van Angel Inostroza (YASHEAT_Loyrot) uit Chili en de Amerikaan Manuel Troncoso (RMS-mata-boy) in de Lamborghini Huracán GT3. Aan het einde van de ronde trokken de drie leiders – allen op zachte banden – een gat met de rest om zo ver mogelijk voor te liggen als ze moesten overschakelen op de tragere normale banden. De eerste actie vond plaats in de beroemde 130R-bocht (bocht 15) toen de Honda de Mazda passeerde en de leiding overnam. Op de 3e plek lag Vinicius Neto (Sparta_HellzFire) uit Brazilië in de Audi R8 LMS, die alles op alles zette om de Porsche 911 van Inostroza op afstand te houden. Titelhouder Subaru, vertegenwoordigd door de WRX Gr.3 van Takuma Miyazono (Kerokkuma_ej20) uit Japan, keek het allemaal rustig aan op de 5e plek.

In ronde 5 maakte raceleider Gallo een cruciale fout toen hij zijn Honda NSX te hard op de staart trapte in de Casio Triangle (bocht 17) en van het circuit af spinde. Hij slaagde erin zich te herstellen, maar lag 4e toen de stofwolken waren opgetrokken en had de koppositie overgedragen aan Mazda. In dezelfde ronde werden ook de eerste pitstops gemaakt: de Honda kwam naar binnen, gevolgd door Donovan Parker (TX3_Cooper) uit Amerika in de Beetle en de Subaru.

Algauw ging de strijd alleen nog tussen de twee koplopers. De Lamborghini Huracán zat vlak achter de Mazda RX-Vision GT3, met een voorsprong van vijf seconden op de Audi R8 LMS van Neto, die 3e lag. Halverwege de race lag de Mazda RX-Vision GT3 voor op de Lamborghini Huracán, gevolgd door de Audi R8 LMS en de GT by Citroën met de Fransman Alexandre Le (BFR_Mind) achter het stuur.

In ronde 8 gingen de Lamborghini en de Audi de pits in en gaven ze de 3e en 4e plaats aan de Subaru (Miyazono) en Porsche (Inostroza). Raceleider Kokubun, die een voorsprong van 15 seconden op de achtervolgers had opgebouwd, bleef nog even op de baan. Uiteindelijk ging hij in ronde 10 de pitstraat in met zijn Mazda en keerde hij voor de rest terug op de baan. Maar zijn voorsprong op de snelle Lamborghini was geslonken tot een halve seconde.

De vier koplopers – de Mazda RX-Vision GT3, Lamborghini Huracán, Porsche 911 en Subaru WRX – slaagden er wonderwel in om hun zenuwen in bedwang te houden en reden bocht na bocht vlak achter elkaar. Uiteindelijk bezweek Kokubun onder de druk en moest hij Troncoso’s Lamborghini voor zich dulden in bocht 17 van ronde 12. Daarna liet hij zich ook te grazen nemen door de Porsche en de Subaru, waardoor Mazda in een mum van tijd van de 1e naar de 4e plaats was gezakt.

Inostroza haalde meteen alles uit de zachte banden voor zijn Porsche 911 en raasde in bocht 1 van ronde 13 langs de Lamborghini. Ondertussen heroverde de Mazda de 3e plaats door langs de Subaru te glippen.

Maar toen sloeg het noodlot toe voor Manuel Troncoso en zijn Lamborghini Huracán. In de laatste ronde van de race verloor hij in bocht 16 de controle over het stuur en spinde spectaculair, waardoor hij terugviel naar de 6e plaats. En dat terwijl hij nog twee bochten voor de boeg had om de 2e plaats veilig te stellen en twee punten binnen te harken. Zoals ze zeggen: “Da's racen.”

Uiteindelijk ging Porsche aan de haal met de eerste zege van het seizoen van de Manufacturer Series, dankzij de stuurmanskunsten van Angel Inostroza. Ryota Kokubun, die ook indrukwekkend en met lef had gereden, pakte de 2e plaats, voor titelverdediger Takuma Miyazono die 3e werd met zijn Subaru WRX.

Manufacturer Series 2021-serie - World Series ronde 1
Uitslag

KLASSERING FABRIKANT / COUREURS TIJD
1 Porsche Angel Inostroza 29:55.714
2 Mazda Ryota Kokubun + 01.186
3 Subaru Takuma Miyazono + 01.549
4 Mercedes-Benz Lucas Bonelli + 05.232
5 Ford Tatsuhiko Kato + 08.221
6 Lamborghini Manuel Troncoso + 08.668
7 Toyota Adriano Carrazza + 11.295
8 Volkswagen Donovan Parker + 11.508
9 Honda Valerio Gallo + 12.967
10 Citroën Alexandre Le + 13.032
11 Audi Vinicius Neto + 14.280
12 BMW Nicolás Rubilar + 16.660
FIA GT Championships 2021 | World Series - ronde 1
Een nieuwe generatie staat op in de World Series!
Nations Cup World Series - ronde 1: De 2021-serie trapt af met een bloedstollende finish
MONZA, Italië (6 juni 2021) – Het FIA Gran Turismo Champions...

Terug naar overzicht