Raceverslag

Een ijzersterke strategie gekoppeld aan ongekend racetalent zorgt voor de winst

Gran Turismo World Series 2023 Nations Cup - Showdown

AMSTERDAM, Nederland (11 augustus 2023) – Welkom bij het nieuwe format van de Gran Turismo World Series Nations Cup. De World Series Showdown 2023 in het prachtige, volgepakte Theater Amsterdam was het eerste GTWS-live-evenement van het jaar. Het hoogtepunt was de nieuwe Nations Cup, dat is uitgegroeid van een solocompetitie naar een toernooi voor teams van drie coureurs uit 12 verschillende landen.

Na de nagelbijter van een finale in de Manufacturers Cup een dag eerder werd het publiek andermaal getrakteerd op een racespektakel tijdens de Nations Cup voor teams. Vooraf gold Frankrijk als favoriet, onder aanvoering van Showdown 2022-winnaar Kylian Drumont (R8G_Kylian19) en Thomas Labouteley (Aphel-ion), zo succesvol tijdens de serie. Ook van Spanje werd veel verwacht, met dank aan de aanwezigheid van Coque López (coquelopez14), kampioen van de wereldfinales 2022, en zijn teamgenoot Jose Serrano (TDG_JOSETE), die een dag eerder op indrukwekkende wijze de Manufacturers Cup won. Maar in de Grote Finale stond de nationale eer op het spel, en daar werd harder voor gestreden dan ooit.

Grote Finale: Autodrome Lago Maggiore

Het allereerste teamevent van de Nations Cup werd verreden op de volledige lay-out van het Gran Turismo-circuit Autodrome Lago Maggiore. Alle drie de coureurs moesten verplicht minstens één stint achter het stuur plaatsnemen van de Red Bull X2019 Competition, waarbij ze minstens één set per persoon van de zachte, medium en harde banden moesten gebruiken tijdens de race van 30 ronden. Tijdens de kwalificatierace kwam Kylian Drumont als snelste uit de bus en zette hij Frankrijk op poleposition voor de Grote Finale. Achter hem volgden Spanje, Italië en Japan.

De razendsnelle originele Gran Turismo-raceauto's, getooid in de nationale kleuren, stoven weg na de rollende start en probeerden elkaar te snel af te zijn voor de eerste bocht. Vanaf het begin waren er racestrategieën zichtbaar: de top vier was gestart op medium banden – behalve Spanje, dat op de zachte banden weg wilde rijden van Frankrijk om een grote voorsprong op te bouwen.

En het plan werkte perfect, want Pol Urra (GG_PolUrra) uit Spanje passeerde Fransman Labouteley in bocht 5 en nam zo de leiderspositie over. Aan het einde van de eerste ronde voerde Rikuto Kobayashi (TX3_tokari71) uit Japan een gewaagde aanval uit op Giorgio Mangano (LUA_Gio) uit Italië, waarmee hij de 3e plek veroverde.

In ronde 5 had Spanje een voorsprong van 8,8 seconden opgebouwd op de nummer 2, Frankrijk, met daarachter achtervolgers Japan en Italië. Met snelheden van 330 km/u op het rechte stuk raceten alle coureurs voorzichtig. Een contrast met de chaos van de Manufacturers Cup. Aan het einde van ronde 9 kwamen de eerste auto's binnen voor een pitstop.

Frankrijk, Japan en Italië wachtten daarmee tot ronde 11. Toen ze de baan weer op kwamen, zag de tussenstand er heel anders uit. Opvallend genoeg reed Spanje door, ondanks de maximaal versleten zachte achterbanden. Een ronde later kwam Spanje wel naar binnen en nam Coque López plaats achter het stuur, op medium banden. Hij keerde terug op de baan op P1, met bijna 5 seconden voorsprong op Nieuw-Zeeland, dat nog moest binnenkomen.

Halverwege de race hadden alle teams een pitstop gemaakt en leidde Spanje voor Canada, Japan, Italië en Frankrijk. Canada had zich dankzij een knap staaltje rijden door coureur 2, Ethan Lim (VQS_Ethan), opgewerkt van P8. Op dat moment had Spanje de voorsprong vergroot tot 24 seconden.

Niet lang daarna maakte voormalig Nations Cup-kampioen Igor Fraga (IOF_RACING17) een opmars en reed de als 7e gestarte Braziliaanse auto naar P4 in ronde 17. Een ronde later passeerde hij Japan om de 3e plaats te veroveren en richtte hij het vizier op Team Canada, 11 seconden verderop.

In ronden 19 en 20 maakten Japan, Italië, Frankrijk en Brazilië hun laatste pitstops om over te schakelen op de zachte banden voor het laatste stuk. Daarna kwamen raceleider Spanje en Canada binnen voor de harde banden. Nu was de vraag of hun voorsprong van 33 seconden op Japan, Brazilië, Italië en Frankrijk genoeg zou zijn om hun posities te behouden, met nog zeven ronden te gaan.

Niet voor Canada, dat steeds verder wegzakte in de ranglijst en Japan, Brazilië, Frankrijk en Italië voor zich moest dulden. Maar Spanje bleef moeiteloos aan kop en ging als eerste over de streep. Japan pakte een welverdiende 2e plek en Brazilië eindigde als nummer 3 ook op het podium.


“Na de kwalificatie, waarin we 2e waren geworden, leek het ons logisch om op zachte banden te starten. En dat pakte goed uit voor ons”, aldus Pol Urra.

Jose Serrano: “We begonnen sterk met Pol achter het stuur. Toen Coque het overnam, waren we nog sneller. Toen ik aan de beurt was, wilde ik alleen maar harder pushen, en bij elkaar leidde dat naar de winst.”

Coque López: “Dit nieuwe format is geweldig, vooral omdat m'n teamgenoten sneller zijn dan ik. We waren goed voorbereid op deze race, en daardoor hebben we dit uitstekende resultaat neergezet.”

Gran Turismo World Series 2023 Nations Cup - Showdown
Uitslag Grote Finale

KLASSERING COUREUR TIJD
1 46'51.256
2 +15.968
3 +17.984
4 +21.919
5 +24.719
6 +30.186
7 +42.470
8 +44.548
9 +44.609
10 +53.508
11 +1'00.038
12 +1'08.870