World Series

Beginnersgids Gran Turismo World Series

De Gran Turismo World Series (GTWS) is een kampioenschap waaraan Gran Turismo-spelers van over de hele wereld kunnen meedoen om hun rijkunsten te laten zien. Als je het goed genoeg doet in de online races, ga je door naar de Showdown en de wereldfinale, twee internationale live-evenementen vol intense races. Kijk je voor het eerst? In deze gids leggen we uit waar je op moet letten en hoe de toernooien in elkaar zitten. We racen er samen doorheen, zodat je weet wat je kunt verwachten!

Wat voor races zijn er?

Manufacturers Cup

Dit internationale live-evenement bestaat uit twee racetoernooien. Het eerste toernooi is de Manufacturers Cup, een kampioenschap voor fabrikantenteams. Er zijn natuurlijk talloze autofabrikanten, maar aan dit live-evenement nemen 12 teams mee namens onze officiële GTWS-partners Toyota, Genesis en Mazda en de hoogst geklasseerde fabrikanten uit de online serie. De races worden gereden door teams van 3, met coureurswissels.

Nations Cup

Het andere toernooi is de Nations Cup, waarin de coureurs uitkomen namens hun land of gebied. Aan het live-evenement doen 12 landen mee, inclusief het organiserende land. Voorheen was dit een individuele competitie, maar sinds de Showdown van 2023 is het een teamevent met 3-koppige teams, net als de Manufacturers Cup. Je kunt rekenen op onvoorspelbare races.

Met welke auto's wordt er gereden?

Er komen twee typen auto's in actie tijdens het internationale live-evenement. Beide voldoen aan speciale regels van Gran Turismo 7.

Gr.3-auto's (Groep-3-auto's)

De auto's in deze categorie bestaan uit raceversies van gewone auto's. Deze categorie wordt gebruikt in de finale van de Manufacturers Cup. Het zijn achterwielaangedreven auto's die tussen de 1200 kg en 1300 kg wegen en tussen de 500 en 600 pk hebben. Kortom, een stuk sterker en lichter dan de reguliere auto's voor de weg. Daarnaast zijn ze uitgerust met allerlei aerodynamische onderdelen, zoals grote achtervleugels die zorgen voor downforce (de neerwaartse kracht die de auto tegen het wegdek drukt). Daardoor zijn ze veel wendbaarder dan gewone auto's. Het is dus heel goed mogelijk dat je een doodnormale auto in actie zult zien als racewagen! Wie weet zit jouw favo ertussen!

X2019 Competition

De X2019 Competition is een futuristische eenzitter die is voortgekomen uit een samenwerking tussen Red Bull Racing en Gran Turismo om een raceauto met een grote ventilator te maken. Met deze auto uit de categorie Groep X (voor extreme voertuigen die niet passen in een bestaande racecategorie) wordt geracet in de finale van de Nations Cup. Dit model is speciaal aangepast voor de Gran Turismo World Series om de races spannender te maken en om de coureurs de kans te geven om te shinen. De X2019 is een supersnelle bolide met een gewicht van slechts 650 kg en 800 pk. Het is een monsterlijke machine die je alleen kunt temmen met racetalent.

Op wat voor circuits wordt er geracet?

Er zijn twee typen circuits voor de races. Bestaande circuits zoals Suzuka en Spa-Francorchamps zullen autosportfans niet vreemd in de oren klinken. Als je veel echte races kijkt, komt een aantal circuits tijdens het evenement je vast bekend voor.

Daarnaast zijn er de originele circuits van Gran Turismo 7. Dit zijn voor de game ontworpen circuits op fictieve locaties, met meerdere lay-outs. Het grootste verschil met bestaande circuits is de extra ruimte in de breedte, wat de kans op inhalen vergroot.

Hier moet je op letten (racetactiek)

Tijdens de races proberen de deelnemers elkaar te passeren om de hoogst mogelijke positie te bemachtigen. Maar hoe doen de coureurs dat eigenlijk?

Inhalen

Inhalen is een van de spannendste onderdelen van racen. Meestal wordt er op lange rechte stukken ingehaald, waar de coureurs hun voorliggers kunnen naderen om te profiteren van de verminderde luchtweerstand, waardoor ze sneller gaan. Ze rijden dan in de slipstream van de voorligger. Op de rechte stukken moeten ze dus goed letten op de auto's voor en achter. Tijdens de races zul je zien dat de gaten tussen de auto's op de rechte stukken snel kleiner worden, en dan ontstaan er vanzelf kansen om in te halen.

Maar ook bochten bieden veel inhaalkansen. Voor het insturen van een bocht proberen coureurs zo laat mogelijk te remmen voor ze hun concurrenten aan de binnenkant proberen te passeren. Na de bocht accelereren ze zo snel mogelijk uit. Maar de keuze voor een aanvallende of verdedigende actie in een bocht brengt het risico van een botsing met zich mee. Juist daarom zijn het natuurlijk de leukste stukken van een circuit. Je kunt uitkijken naar een bochtenstrijd op het scherpst van de snede tussen de beste coureurs ter wereld die elkaar en hun auto's tot het uiterste drijven.

Inhalen door middel van pitstopstrategieën

Tijdens lange races is het mogelijk om pitstops te benutten om rivalen in te halen. De coureurs plannen de timing van hun pitstop nauwkeurig om ervoor te zorgen dat ze voor hun rivalen het circuit weer op komen. In een echte race wordt die keuze gemaakt door het raceteam, maar in Gran Turismo moeten de coureurs de knoop zelf doorhakken. Met andere woorden, puur op basis van snelheid win je de race niet. De coureurs krijgen te maken met allerlei racefactoren die normaal gesproken voor rekening van het raceteam komen.

Waarom moeten de auto's eigenlijk een pitstop maken? Meestal om te tanken en van banden te wisselen. Naarmate de race vordert, krijgen de auto's te maken met bandenslijtage, waardoor de prestaties afnemen. De banden worden gladder en verliezen hun grip, en dat zorgt geleidelijk aan voor tragere rondetijden. En erger nog: inhaalacties door andere auto's. Met het brandstofverbruik en de bandenslijtage in het achterhoofd moeten de coureurs goed timen wanneer ze een pitstop maken. En in Gran Turismo 7 kunnen het brandstofverbruik en de bandenslijtage hoger zijn dan in het echt, waardoor een goede pitstopstrategie nog belangrijker is.

Bandencompounds en -eigenschappen

Er zijn vele verschillende soorten bandencompounds. Voor raceauto's worden er bij droog weer drie soorten banden gebruikt (zachte, medium en harde banden). Bij regen is er keuze uit twee compounds (intermediates en regenbanden). Van de droogweerbanden bieden zachte banden de meeste grip (gevolgd door de mediums en harde banden) en dus de meeste snelheid. Het nadeel is dat ze sneller slijten, waardoor je eerder een pitstop moet maken. Het is dus belangrijk dat je de juiste banden voor het juiste moment kiest. Dat kan het verschil betekenen tussen winst en verlies.

Toch is de snelheid waarmee banden slijten niet voor iedereen gelijk. Dat komt voornamelijk door verschillen op het gebied van rijstijl. Coureurs die soepel rijden en onnodige druk op de banden voorkomen, krijgen minder snel te maken met slijtage en doen dus langer met hun banden. Het komt regelmatig voor dat het bandengebruik tijdens een race van invloed is op de uitslag, vooral in de laatste fase. Let dus goed op welke banden de coureurs kiezen.

Droogweerbanden
Zacht: Snel, maar eerder slijtage
Medium: Goede balans tussen snelheid en duurzaamheid
Hard: Duurzaam, maar traag

Het komt geregeld voor dat het regent tijdens de race. Als dat gebeurt, moet de coureur beslissen om over te schakelen op regenbanden of niet. Die keuze kan grote gevolgen hebben voor de uitslag van de race. De coureurs kunnen overstappen op intermediates, banden die zijn ontworpen voor vochtige omstandigheden of lichte regen, of regenbanden, die het effectiefst zijn als het flink plenst. In Gran Turismo 7 beschikken de coureurs over de buienradar, waarmee ze kunnen zien uit welke richting de regenwolken komen. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan om op hoge snelheid de radarbeelden te beoordelen en vervolgens te beslissen wat het beste moment is voor een bandenwissel.

Regenbanden
Intermediate: Voor lichte regen
Regenbanden: Voor zware regen

Brandstofbeheer

Tijdens een race krijgen de coureurs te maken met het moment waarop ze een pitstop moeten maken om te tanken. Maar een pitstop kost veel tijd, dus meestal is het geen goed idee om een pitstop te maken om alleen te tanken. Daarom gebruiken de meeste coureurs hun pitstops om tegelijkertijd van banden te wisselen en te tanken. Tijdens het racen moeten ze dus zowel de bandenslijtage als het brandstofverbruik managen. Het brandstofschema helpt ze met het monitoren van het brandstofverbruik. Aan de hand van de zes verschillende vermogensinstellingen van het brandstofschema kunnen de coureurs bepalen hoeveel brandstof er naar de motor gaat. Bij niveau 1 beschikken ze over het meeste vermogen, maar ook over het hoogste brandstofverbruik. Het gaat dus om het zoeken naar de ideale balans tussen snelheid en brandstofverbruik. Sommige coureurs kiezen ervoor om te beginnen op topsnelheid, met niveau 1 of 2. Andere gaan voor uithoudingsvermogen en kiezen voor niveau 5 of 6. Als je goed oplet, kun je deze strategieën in actie zien tijdens een race.

De GTWS, een competitie met strenge regels

De GTWS speelt zich af in een virtuele omgeving, maar de regels zijn hartstikke echt, en alle coureurs moeten elkaar respecteren op de baan. Om deze regels te handhaven en de balans in het deelnemersveld te bewaren, zetten we racestewards in om de races nauwlettend in de gaten te houden en in te grijpen als dat nodig is.

Als iemand expres van de baan wordt geduwd of continu wordt geblokkeerd, is er sprake van onsportief gedrag dat direct wordt bestraft. Botsingen worden aan de hand van herhalingen bekeken en na uitvoerig beraad beoordeeld. De straf is meestal een tijdstraf, die wordt uitgezeten op een bepaalde sectie van het circuit waar de auto's automatisch afremmen.

Maar ook als een auto buiten de baan rijdt kan dat tot een straf leiden. Sportiviteit staat voorop tijdens de competitie, en elke tiende van een seconde telt tijdens de GTWS.