25e verjaardag

Trailer 25-jarig jubileum Gran Turismo uitgebracht

Op het officiële YouTube-kanaal Gran Turismo TV is een speciale trailer uitgebracht in het kader van het 25-jarig jubileum van de Gran Turismo-reeks.

Vijfentwintig jaar geleden, op 23 december 1997 om precies te zijn, werd de originele ‘Real Driving Simulator’ in Japan op de markt gebracht. Gran Turismo ontwikkelt zich nog steeds en is niet van plan gas terug te nemen.

Geniet met ons mee van een blik op een kwarteeuw aan Gran Turismo-herinneringen, of je er nu destijds al bij was of niet.

Boodschap van Gran Turismo-producer Kazunori Yamauchi

Geweldig om stil te staan bij het 25-jarig jubileum van onze eerste Gran Turismo-game.

In 1992 was Gran Turismo het eerste project van de honderd andere die ik bedacht toen ik begon in deze industrie. Het betekent dus veel voor me.

Als tienjarige maakte ik al games, puur als hobby. Nooit had ik gedacht dat ik er een carrière van zou kunnen maken.

Toen ik veertien was, richtte ik een filmproductieclub op en maakte ik films. Ik ging dan ook bij Sony werken om daarmee verder te gaan. Maar ik werd toegewezen aan een heel andere afdeling.

Het was de afdeling die net zou beginnen aan de PlayStation-console. Ken Kutaragi maakte lange uren om het concept van de PlayStation tot leven te brengen.

Het was niet wat ik had gehoopt, maar achteraf gezien heb ik geluk gehad.

Ik was gefascineerd door de realtime 3D-graphics waar iedereen op wachtte, en creëerde en presenteerde plannen voor allerlei games. Niet alleen racegames, maar ook RPG's, adventures, actiegames, puzzelgames en meer.

Het gevolg was dat Gran Turismo cartoonachtig werd in Motor Toon Grand Prix, een van de eerste door PlayStation zelf ontwikkelde games. Stel dat een ander project de goedkeuring had gekregen in plaats van Gran Turismo, dan was de kans groot dat ik daar ook nu nog aan zou werken.

Het project Gran Turismo ging vervolgens van start, met een team van parttimevormgevers en drie technici.

Vanaf dat moment groeide het aantal collega's in een kwarteeuw gestaag uit tot het bedrijf dat Polyphony Digital nu is, met meer dan 200 medewerkers.

Volgens mij zijn er weinig gamereeksen die al vijfentwintig jaar dezelfde naam hebben, gemaakt door hetzelfde team.

De oprichters van het bedrijf bekleden nog steeds dezelfde functie en ik ben dankbaar en trots dat alle 200 medewerkers een gemotiveerd team vormen met veel liefde voor het bedrijf, net als toen we begonnen.

Gedurende de afgelopen vijfentwintig jaar zijn er in totaal meer dan 90 miljoen exemplaren van de verschillende games uit de serie verkocht, per 16 november 2022.

Dat hadden we nooit in ons eentje voor elkaar kunnen krijgen.

Achter die getal van 90 miljoen zitten ook alle mensen van de media die de aantrekkingskracht van Gran Turismo op hun publiek overbrachten. De mensen van PlayStation zetten zich met passie in om GT wereldwijd namens ons op de kaart te zetten. En natuurlijk kregen we veel hulp van de winkeliers die potentiële klanten aanspraken.

Ik wil hen allemaal hartelijk danken voor hun steun.

En bovenal ben ik de GT-gebruikers en de mensen van de GT-community eeuwig dankbaar voor het spelen van onze nieuwe titels, die soms tamelijk experimenteel waren. Wij bestaan nog steeds omdat iedereen ons zo heeft gesteund.

De Gran Turismo-games hebben altijd een zekere schoonheid nagestreefd. De schoonheid van de auto's, van de omgeving, van de belichting, van het autorijden, van de geluiden en de muziek, en van de graphics.

Het streven naar schoonheid is de drijvende kracht achter Gran Turismo.

We zijn vastberadener dan ooit om ook in de toekomst doelgericht vooruitgang te blijven boeken.

We waarderen jullie steun de afgelopen vijfentwintig jaar immens.

Bedankt.