Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX (SFL)

Super Formula Lights SUZUKA (races 7-9): Fraga laat zich zien ondanks problemen en klokt snelste rondetijd

Igor Fraga, de eerste wereldkampioen van de Gran Turismo World Series, komt wereldwijd uit in echte racekampioenschappen, zoals de F3. Dit seizoen heeft hij zijn focus verlegd naar Japan, waar hij uitkomt in de Super GT300-klasse en de Super Formula Lights. Dit is een verslag van de laatste ontwikkelingen.


Op 1 en 2 juli deed Igor Omura Fraga namens FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX mee aan races 7, 8 en 9 van de Super Formula Lights (SFL) op Suzuka Circuit in de prefectuur Mie.

Fraga had in race 6 op SUGO al zijn eerste overwinning in de serie bemachtigd en is dankzij zijn deelname aan de Super GT bekend met Suzuka. Dat in combinatie met zijn SFL-testraces en zijn virtuele ervaring met het circuit zorgden ervoor dat het team vol vertrouwen uitkeek naar de raceweek.

Igor Omura Fraga bereidt zich mentaal voor
Igor Omura Fraga bereidt zich mentaal voor
Op Suzuka vonden races 7-9 van de Super Formula Lights plaats Race 7 bestond uit 17 ronden en races 8 en 9 elk uit 12
Op Suzuka vonden races 7-9 van de Super Formula Lights plaats Race 7 bestond uit 17 ronden en races 8 en 9 elk uit 12

Een onzeker begin van de kwalificatie

Het team kende een valse start tijdens de vrije training op donderdag en vrijdag. De tijden lagen ruim een seconde boven die van de snelste coureurs. Fraga en zijn team moesten regelmatig de pits in voor nieuwe afstellingen, maar niks leek zoden aan de dijk te zetten. Het team ging vol vraagtekens de officiële kwalificatie op zaterdag in.

"De auto werd steeds iets sneller. Maar net toen we op vrijdagmiddag de laatste checks wilden doen, begon het te regenen. Daardoor konden we het circuit niet op en viel er niks te checken. Dus ik smeekte om regen tijdens de kwalificatie. Net als tijdens de laatste training op vrijdag." Aldus Fraga.

De volgende dag vonden de officiële kwalificatiesessies plaats voor races 7 en 8. In tegenstelling tot de dag ervoor was het circuit nu kurkdroog. Het team had de auto afgesteld voor de race tegen de klok en Fraga het circuit op gestuurd.

Waar de meeste coureurs voor aanvang van de tijdrit kozen voor een outlap en een extra warming-upronde, besloot Fraga twee warming-upronden te rijden om zijn banden te testen.

Tijdens zijn eerste officiële ronde klokte hij met 1.54,567 de 7e tijd. Daarna wist hij een tijd van 1.54,184 op het bord te zetten, waarmee hij de eerste kwalificatie eindigde als nummer 3.

"Het was op zaterdag een stuk koeler dan de dag ervoor. Dus ik besloot de banden warm te rijden met twee warming-upronden. Ik weet niet of het de juiste beslissing was, maar ik kon een goede kwalificatie rijden, dus ik ben tevreden met het resultaat."

Plotselinge problemen met de versnellingsbak

Nadat hij zijn tijd had neergezet en terugging naar de pits bleek de versnellingsbak van Fraga's auto de nodige mankementen te vertonen. De auto werd langzaam de pits in gereden waarna het team meteen aan de slag ging om de auto raceklaar te maken. Maar ze hadden slechts tien minuten voordat de kwalificatie voor race 8 begon.

Helaas wist het team de problemen niet op tijd te verhelpen, waardoor Fraga de kwalificatie voor race 8 vanaf de zijlijn moest volgen. Hierdoor begon hij vanaf de laatste plek aan race 8.

Op zaterdagmiddag, toen race 7 steeds dichterbij kwam, begon het te regenen. De meeste coureurs kozen op de vochtige baan voor droogweerbanden.

Race 7: Fouten leiden tot spijt, maar ook tot de snelste ronde

Omdat Fraga wegens mechanische problemen niet mee kon doen aan de kwalificatie voor race 8 had hij nog één set nieuwe banden over. Maar die werden bewaard voor race 9. In deze race begonnen alle coureurs op de banden waarop ze de kwalificatie hadden gereden. Fraga startte de race vanaf plek 3.

Fraga kende een trage start en zag Seita Nonaka passeren in de eerste bocht en Iori Kimura in de tweede. In zijn poging terrein te winnen, wist Fraga zijn auto aan de binnenkant van Kimura te duwen in de S-bochten. Zijn poging leek te slagen, maar leidde uiteindelijk tot contact met de auto van Kimura. Fraga verloor de controle en raakte Kimura een tweede keer, waardoor beide auto's van de baan gingen.

“Ik maakte een fout bij de start. Ik wilde een opmars maken, maar het circuit was nat en sommige coureurs achter me reden op regenbanden. Het zou een overlevingsstrijd worden. Ik nam te veel risico door te hard te pushen. Kansloos eigenlijk. Ik had een goed uitgangspunt met die derde startplek, dus ik ben flink teleurgesteld in mezelf." Aldus een schuldbewuste Fraga.

Uiteindelijk keerde Fraga toch terug op het circuit, maar hij had al veel tijd verloren. Voordat hij de race vervolgde switchte hij in de pits naar regenbanden. Omdat hij wist dat hij die derde plaats nooit zou kunnen heroveren, besloot hij alles uit zijn koude regenbanden te persen. Daardoor kon hij de snelste ronde rijden, waarmee hij één punt voor het kampioenschap verdiende. Zoals gehoopt wist Fraga de snelste rondetijd te rijden. Hoewel hij de strijd na slechts zes ronden moest staken, wist hij wel een waardevol punt voor het kampioenschap in de wacht te slepen.

Fraga bewees zijn kwaliteiten met de snelste rondetijd. Een gewaagde actie had eerder geleid tot een botsing en Fraga's eerste straf in deze serie. Hoewel hij spijt had van zijn strategie en de uitkomst ervan, dacht Fraga ook goed na over zijn volgende zet.
Fraga bewees zijn kwaliteiten met de snelste rondetijd. Een gewaagde actie had eerder geleid tot een botsing en Fraga's eerste straf in deze serie. Hoewel hij spijt had van zijn strategie en de uitkomst ervan, dacht Fraga ook goed na over zijn volgende zet.

Race 8: Ondanks een laatste startplek en problemen met de banden won Fraga terrein

Op zondagochtend werd race 8 verreden waarna in de middag race 9 volgde. In tegenstelling tot de dag ervoor kozen de weergoden nu de hele dag voor een heldere hemel.

Vanwege technische problemen moest Fraga de kwalificatie voor race 8 aan zich voorbij laten gaan. Daardoor ging hij als nummer 11 van start. Na een goede start wist hij zich al snel op te werken naar plek 10. Fraga besloot niet vol voor plek 9 te gaan, maar wilde de snelste rondetijd rijden voordat zijn banden versleten zouden zijn.

Na drie ronden volle bak te hebben gereden, waren Fraga's banden er slechter aan toe dan hij had verwacht. Omdat de snelste ronde nu een utopie zou zijn, gooide hij het over een andere tactische boeg en richtte hij zijn vizier op plek 9.

"Ik begon als nummer laatst aan race 8. In de punten rijden leek me onhaalbaar, daarvoor zou ik zes auto's in moeten halen. Toen de race begon, hield ik het gat met de auto's voor me in de gaten en ging ik voor de snelste ronde. Maar de auto's voor me hielden in waardoor ik ze steeds bijhaalde. Daardoor kon ik geen snelle tijd neerzetten. Suzuka is een aanslag op je banden. Als je in de eerste drie ronden geen toptijd neer kunt rijden, ben je eigenlijk kansloos. Dus ik veranderde van tactiek en probeerde een betere positie te bemachtigen."

In de eerste bocht van ronde 5, het middelste deel van de race, haalde Fraga Yuui Tsutsumi op plek 10 in. Vanaf de negende plaats richtte hij het vizier op nummer 4 Togo Suganami, de winnaar van race 7. Het gat tussen beide kemphanen werd na elke ronde kleiner en in ronde 8 kleefde Fraga aan de bumper van zijn rivaal.

Maar Fraga merkte dat hij last had van de vieze lucht van de auto voor hem en besloot zijn inhaalpoging te staken. Hij eindigde race 8 op plek 9.

Fraga bijt van zich af in race 8. Ondanks een laatste startpositie en bandenproblemen weet hij twee plekken te winnen en als negende over de streep te komen.
Fraga bijt van zich af in race 8. Ondanks een laatste startpositie en bandenproblemen weet hij twee plekken te winnen en als negende over de streep te komen.

Race 9: Fraga pusht vanuit het achterveld en eindigt als nummer 7

Op zondagmiddag werd race 9 verreden, de laatste race van het weekend. Fraga startte de race op de nieuwe banden die hij speciaal voor deze gelegenheid had bewaard. De regels van de SFL schrijven voor dat het startveld van de laatste race op zondag wordt bepaald door de uitslag van zaterdag. Fraga had de strijd gestaakt in race 7 waardoor hij race 8 vanaf de laatste plek begon.

Hij besloot van meet af aan te pushen, wat hem twee plekken winst opleverde voor het einde van de eerste ronde. In de eerste bocht van ronde 3 en de laatste bocht van ronde 4 sloeg hij opnieuw toe, waardoor hij al vroeg in de race op plek 8 kwam te liggen. Fraga behield zijn pace en naarmate het zwart-wit geblokt dichterbij kwam, had hij het middenveld bijgehaald. Vijf auto's vochten om de felbegeerde vierde plaats.

In de laatste ronde gaf een van de auto's er de brui aan waardoor Fraga nog een plaats kon winnen om race 8 uiteindelijk als nummer 7 af te sluiten.

Fraga rijdt drie races op Suzuka. "Het was een zware week vol ups en downs." Aldus Fraga tijdens zijn terugblik.
Fraga rijdt drie races op Suzuka. "Het was een zware week vol ups en downs." Aldus Fraga tijdens zijn terugblik.

Veel van de topjongens reden op versleten banden uit races 7 en 8, dus ik besloot het voordeel van mijn nieuwe banden te gebruiken om een inhaalslag te maken. Daarom ging ik volle bak van start. Ik begon als laatste, maar liet geen kans op inhalen onbenut. Al met al kan ik tevreden zijn over de uitslag.

Helaas kon ik niet in de punten rijden, maar een slechte race was het zeker niet. Op het laatst wist ik de grote groep bij te halen. Ik had de beste pace. Maar mijn voorbanden waren er ook slecht aan toe. Als ik te dichtbij kwam, verloor ik te veel downforce aan de voorkant, dus er zat niet meer in het vat. Het was een zware week vol ups en downs.

Het volgende hoofdstuk: 15-16 juli worden races 10-12 van de SFL gehouden op FUJI

Omdat Fraga bekend is met Suzuka lagen kampioenspunten binnen handbereik, maar uiteindelijk hield hij aan het eind van de rit slechts één punt over voor de snelste ronde. Na negen races neemt Fraga met 22 punten plek 5 in het algemeen klassement in. Over twee weken vindt zijn volgende race plaats in de Super Formula Lights. Op 15 en 16 juli worden races 10 tot en met 12 verreden op de Fuji Speedway in de prefectuur Shizuoka.

Super Formula Lights SUZUKA (races 7-9): hoogtepunten